Fozocoș George több mint másfél éve részese a szervezetnek, és ez idő alatt rengeteg kedves, segítőkész, támogató és együttműködő emberrel ismerkedett meg. Összesen 445 óraszámmal érdemelte ki az Év önkéntese díjat. A Zöld Naposok nagyra értékelik a munkáját, olyannyira, hogy megválasztották a 2022-es Év önkéntesének. A szervezet vezetősége ezúton is köszöni Georgenak az önzetlen kitartását és reméli a lelkesedése a továbbiakban is töretlen marad!

Az alábbiakban a Hodor Enikő által készített interjú olvasható el:

Hogyan kerültél kapcsolatba a Zöld Nap Egyesülettel? Mióta önkénteskedsz?

A Zöld Nap Egyesületet és Attilát évek óta ismertem a sportbázistól, ahol dolgozom én is, mert rengeteg esemény a Sportcsarnokban kerül megrendezésre, valamint a Sportszálló (Sport Hostel) társalgójában. Tavaly október óta tevékenykedek az Egyesületnél, jelen vagyok az eseményeken amikor időm és lehetőségem van rá.

Miért döntöttél úgy, hogy önkéntes munkával segíted a csapatot? Mi motivál ebben?

Rengeteg eseménynek voltam szemtanúja a sportbázison, tetszett az Egyesület munkája, így eldöntöttem, hogy jobb a szabadidőmet az önkénteskedéssel tölteni, mint például otthon tévézni. Az egészben az motivál, hogy lehetőség van mindig új embereket megismerni, lehet csapatban dolgozni és részt venni érdekesebbnél érdekesebb eseményeken.

Azt mondják, minél többet adsz, annál többet kapsz vissza. Egyetértesz ezzel?

Egyetértek, mivelhogy egy csapathoz tartozom, segítünk az embereknek, a környezetnek, a közösségnek. Leginkább akkor lehet megtapasztalni azt, amikor egy bejárós táborban a gyerekek boldogok, mert ott vagyunk és velük foglalkozunk, vagy egy szemétszedés akció után sokkal szebb az adott hely és nem a sok szemét vesz körül minket.

Sokan azért nem vállalnak önkéntes munkát, mert úgy gondolják, annyi idő alatt, amennyi időt és energiát belefektetnek, már pénzt is kereshetnek. Mi az, ami a pénzt kompenzálni tudja?

Sajnos a mai világban minden a pénzről szól, de részemről a pénz nem minden, vannak dolgok, amelyek a pénzt kompenzálni tudják, ilyen a tudat és az érzés, hogy jót csinálsz, látni hogy a résztvevők élvezik az eseményeket.

Rossz nyelvek szerint az önkénteseket valójában nem a segítés vágya vezérli, hanem az, hogy például a kapcsolati hálójukat bővítsék. Mit gondolsz erről?

Részemről a segítési vágy miatt döntöttem, hogy szeretnék önkénteskedni, de azt is kijelenthetem, hogy amióta önkénteskedek rengeteg embert ismertem meg a környékén és külföldön is.

Idén „Az Év Önkéntese” elismerésben részesülhettél. Mit kell tudni erről?

Nagyon jó érzés, hogy én lehettem az év önkéntese és szeretném megköszönni a Zöld Nap Egyesület csapatának a lehetőséget.

Milyen tevékenységet végeztél, hogy kiérdemelted?

Az én feladatom az Egyesületnél a különböző programokon az aktív részvétel, ahol mindent megteszünk azért, hogy az esemény minél jobban megvalósuljon.

Mit tanácsolsz azoknak, akik még hezitálnak azon, hogy önkéntes munkára adják-e a fejüket?

Sosem késő kipróbálni az önkénteskedést, mindenkinek ajánlom, főleg a fiataloknak, hiszen az ember addig tanul, amíg él és itt lehetőségeket kap fejlődni több szempontból is.

Ha Ön is kedvet kapott arra, hogy önkéntes munkát vállaljon, akkor nincs más dolga csak keressen egy olyan szervezetet, amelynek céljaival azonosulni tud.

Fotó: Márton Fanni - Bíborka