Székölykök - Whokiqui -  Picirkusz Maximusz a 2015-s Székölykökön az Ika váránál

Picirkusz Maximusz a 2015-s Székölykökön az Ika váránál

» HerceGhurca a Székölykökön

HerceGhurca a Székölykökön - A Katrosa völgyében idén negyedszerre szervezik meg a Székölykök fesztivált, Erdély egyetlen kimondottan családoknak szóló fesztiválját. A tevékenységek mindig egy téma köré szerveződnek, míg 2011-ben a népi mesterségek, 2012-ben a régi népi játékok, a 2013-as évben a tanya volt a téma, idén a „herceghurca” alcímen fut a fesztivál. 

Augusztus 8.-a és 10.-e között hercegek és hercegnők lakják be a Katrosa völgyét, a fesztivál forgatókönyve már sokak számára megszokott: a műhelyfoglalkozásokon a gyerekek úgy vehetnek részt, hogy előtte 'megdolgoznak érte': a népmesék próbáira épülő ügyességi játékokban vesznek rész, az ott szerzett 'pénzzel' beléphetnek az általuk kiválasztott műhelytevékenységbe, így a felelős döntések kötődnek az alkotás, a játék öröméhez.

Gyermekfesztivál a zsibvásárok ellen
'A Székölykök értékfesztivál: az előadások, bábszínházak, táncház, koncertek, ízlésformáló műhelymunkák, festészeti, szobrászati, grafikai, iparművészeti tevékenységek, mind-mind a kulturális, művészeti, hagyományőrzési és családi értékek átadását szolgálják. Az értékeket élmények hordozzák, nekünk pedig az a célunk, hogy az élmény hazavihető valósággá váljon' – vallja a fesztivált szervező házaspár, Gáspár Csongor és Szabó Melinda. A Székölykök Gyermekfesztivál célja tehát, hogy a gyermekekben az alkotás fizikai valóságát is megtapasztalva, kialakuljon egy olyan “hallás”, “látás”, gondolkodás, mely érzékennyé teszi őket arra, hogy mit jelent gondosan megválasztani a mesterséget, szakmát, pályát, amin haladni szeretnének, mit jelent nem virtuálisan, hanem kézzel megalkotni valamit, nem készen kapni, hanem elképzelni, feladatokat ellátni, megküzdeni.

Családi program – mindenkire számítanak
Idén tizenöt állandó műhely lesz, ahová az ügyességi játékokon nyert 'pénzzel' lehet bejutni. A fesztivál programjai elsősorban az 5-14 éves gyerekeknek szól, de babamegőrző is működik, ahol egyszerű kézimunkával, játékokkal, ringatókkal szereznek élményt az 5 év alatti gyermekek, a megőrzőben pedig önkéntesek  vigyázzák a nagyon kicsiket. Legalább ugyanolyan fontos szerepe van a szülőknek, hiszen a fent felsorolt értékeknek a családi rendszerbe való beépítése, továbbadása az ők feladata, így válik valódi családi fesztivállá a Székölykök. A szülőmegőrzőben idén már állandó program lesz, a kézműves műhelyektől az előadásokig.

A fesztivál szervezője a kézdivásárhelyi Next Egyesület, társszervező a Kovászna Megyei Művészeti és Népiskola.

További információk: www.szekolykok.ro oldalon.

A Katrosa völgyében idén negyedszerre szervezik meg a Székölykök fesztivált, Erdély egyetlen kimondottan családoknak szóló fesztiválját. A tevékenységek mindig egy téma köré szerveződnek, míg 2011-ben a népi mesterségek, 2012-ben a régi népi játékok, a 2013-as évben a tanya volt a téma, idén a „herceghurca” alcímen fut a fesztivál. Augusztus 8.-a és 10.-e között hercegek és hercegnők lakják be a Katrosa völgyét, a fesztivál forgatókönyve már sokak számára megszokott: a műhelyfoglalkozásokon a gyerekek úgy vehetnek részt, hogy előtte "megdolgoznak érte": a népmesék próbáira épülő ügyességi játékokban vesznek rész, az ott szerzett "pénzzel" beléphetnek az általuk kiválasztott műhelytevékenységbe, így a felelős döntések kötődnek az alkotás, a játék öröméhez. Gyermekfesztivál a zsibvásárok ellen "A Székölykök értékfesztivál: az előadások, bábszínházak, táncház, koncertek, ízlésformáló műhelymunkák, festészeti, szobrászati, grafikai, iparművészeti tevékenységek, mind-mind a kulturális, művészeti, hagyományőrzési és családi értékek átadását szolgálják. Az értékeket élmények hordozzák, nekünk pedig az a célunk, hogy az élmény hazavihető valósággá váljon" – vallja a fesztivált szervező házaspár, Gáspár Csongor és Szabó Melinda. A Székölykök Gyermekfesztivál célja tehát, hogy a gyermekekben az alkotás fizikai valóságát is megtapasztalva, kialakuljon egy olyan “hallás”, “látás”, gondolkodás, mely érzékennyé teszi őket arra, hogy mit jelent gondosan megválasztani a mesterséget, szakmát, pályát, amin haladni szeretnének, mit jelent nem virtuálisan, hanem kézzel megalkotni valamit, nem készen kapni, hanem elképzelni, feladatokat ellátni, megküzdeni. Családi program – mindenkire számítanak Idén tizenöt állandó műhely lesz, ahová az ügyességi játékokon nyert "pénzzel" lehet bejutni. A fesztivál programjai elsősorban az 5-14 éves gyerekeknek szól, de babamegőrző is működik, ahol egyszerű kézimunkával, játékokkal, ringatókkal szereznek élményt az 5 év alatti gyermekek, a megőrzőben pedig önkéntesek vigyázzák a nagyon kicsiket. Legalább ugyanolyan fontos szerepe van a szülőknek, hiszen a fent felsorolt értékeknek a családi rendszerbe való beépítése, továbbadása az ők feladata, így válik valódi családi fesztivállá a Székölykök. A szülőmegőrzőben idén már állandó program lesz, a kézműves műhelyektől az előadásokig. A fesztivál szervezője a kézdivásárhelyi Next Egyesület, társszervező a Kovászna Megyei Művészeti és Népiskola. További információk: www.szekolykok.ro oldalon.

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!