A Zöld Nap Egyesület önkéntesei december 27-én egy különleges kezdeményezés keretében tizenharmadik alkalommal ünnepelték meg a karácsonyt: egy közös öko ajándék programmal. Az esemény célja az volt, hogy az önkéntesek ne csak egymás között fejezhessék ki szeretetüket és kötődésüket, hanem egyben a fenntarthatóság és az egészséges életmód üzenetét is közvetítsék. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán.

Az önkéntesek már hetekkel az esemény előtt ötleteltek és tervezgettek, hogy hogyan alkothatnának egyedi és környezetbarát ajándékokat egymásnak. A közösségben sokféle tehetség volt jelen, így a tervezés során szóba kerültek a DIY (do it yourself) módszerek, az újrahasznosított anyagok és az egészséges alapanyagok. Voltak, akik meglepő módon használták újra a régi újságlapokat, míg mások színes szövetdarabokból, üvegből, fából készítettek egyedi díszeket. Készültek egyszerűbb, de annál kreatívabb ajándékok, még a házi készítésű kalács is jelen volt; mindenki saját egyediségét hozta bele az elkészült alkotásokba.

Az estét a Be Active Be Green projekt törökországi ESC önkéntesnek Mustafa Erolnak a gitár produkciója és a szintén törökországi Aysenur Bayramnak alkalomhoz illő éneke tette felemelőbbé. Ezt követően Aysenur prezentációja következett, amely az öko karácsonyról szólt; milyen ajándékokat készítsünk, hogyan figyeljünk a környezetünkre a téli időszakban is, hogyan legyünk környezet-minimalisták stb. Az est folyamán egy kellemes karácsonyi hangulat alakult ki, ahol az önkéntesek megoszthatták egymással az ajándékokat. Az ajándékozást követően az est társasjátékokkal zárult.

Megkérdeztünk egy régi és aktív tagot, Harai Adriennt, hogy számára hogyan telt a közös karácsonyozás:

Barti Rebeka: Hogyan érezted magad az estén és mi volt számodra a legkedvesebb pillanat?

Harai Adrienn: Az estén nagyon jól éreztem magam, már az első Zöld Napos karácsony után tudtam, hogy majd minden évben részt szeretnék venni rajta. Számomra a legkedvesebb pillanat az est folyamán várni és látni, hogy vajon mit is készítettünk egymásnak. Kíváncsian figyelni, hogy milyen érzés tölti el azt a személyt, akit én húztam, mikor kinyitja az általam készített ajándékot. De talán a legizgalmasabb látni, hogy én mit kapok. Érdekesebbnél érdekesebb ajándékok készültek, megmutatkozott az önkéntesek kreativitása és lelke.

B.R.: Mit gondolsz, miért fontos az ilyen típusú közösségi kezdeményezés?

H.A.: Úgy gondolom, hogy a karácsony a mai világban áttért arra, hogy minél nagyobb és szebb ajándékot vásároljunk a szeretteinknek, de közben elfelejtettük beletenni az érzéseinket, a szeretetünk a másik irányába. Azáltal, hogy egymásnak készítünk ajándékot és nem megvásároljuk azt, nagyobb figyelmet fordítunk rá. Így előtérbe kerül a befelé fordulás a másikra való figyelmünk.

Ez az ökoajándékozás nemcsak a kreativitást, de a fenntarthatóság és a közösségi érzést is erősítette. Az egyesület részéről egy sikeres kísérlet volt arra, hogy a karácsonyi ünnepeket ne csak öröm és ajándékozás, hanem fenntarthatóság és közösségi élmény is jellemezze. A résztvevők mindannyian magukénak érezték az eseményt, és reménykednek abban, hogy a jövőben hasonló kezdeményezések révén tovább erősíthetik a közösségi szellemet és az ökológiai tudatosságot.

Szerző: Barti Rebeka

Fotó: Mustafa Erol és Márton Fanni - Bíborka