Korábban lesz idén a Filmtettfeszt
A kolozsvári Filmtett Egyesület és helyi szervezőtársai október eleje helyett szeptember 16. és 20. között rendezik meg a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle idei, 20. kiadását 12 erdélyi városban. Mivel a romániai mozik a járvány miatt még mindig zárva vannak, a fesztivál idén szabadtérre költözik.

A Filmtettfeszt központja ezúttal is Kolozsváron lesz, ahol a Bánffy-palota udvarán, illetve a Szentegyház utca 4. szám alatti belső udvarban fog felállni a vászon. A szervezők a hagyományokhoz híven több másik erdélyi városban is szerveznek hosszabb-rövidebb vetítéssorozatot, mindenütt szabadtéren:

Nagyváradon a Partiumi Keresztény Egyetem udvarán, szeptember 17. és 19. között (esőnap: szeptember 20.);
Csíkszeredában a Mikó-vár udvarán szeptember 18. és 20. között;
Székelyudvarhelyen a városháza udvarán szeptember 18. és 20. között;
Sepsiszentgyörgyön az 1956-os emlékparkban, szeptember 16. és 19. között;
Kovásznán a Városi Művelődési Ház udvarán, szeptember 17. és 19. között;
Kézdivásárhelyen a Vigadó udvarán, szeptember 18. és 20. között;
Gyergyószentmiklóson szeptember 18–19-én (helyszín egyeztetés alatt);
Aradon a Művész mozi udvarán, szeptember 16. és 18. között;
Temesváron a régi Művész mozi nyárikertjében, szeptember 18–19-én (esőnap: szeptember 20.);
Szamosújváron a Téka Alapítvány székhelyén, szeptember 18-án;
Nagyszalontán szeptember 19-én (esőnap: szeptember 20., helyszín egyeztetés alatt);
Nagyszebenben az Állami Filharmónia Thália termének teraszán (időpontok egyeztetés alatt).
Minden helyszínen szigorúan betartják a járvány terjedését megelőző higiéniai intézkedéseket, a fertőtlenítés és a közösségi távolságtartás szabályait. A vetítéseken kizárólag lázmérés nyomán, maszkot viselve lehet majd részt venni.

A Filmtettfeszt műsorába idén is az előző év legjobb magyar játékfilmjei kerülnek (teljes program hamarosan a fesztivál honlapján), amelyeket a Filmgalopp nevű, fiatal erdélyi magyar tehetségeket felkutató versenyszekció alkotásai egészítenek ki. A verseny fődíja egymillió forint, jelentkezési határideje pedig augusztus 23., vasárnap. (Pályázati feltételek, online nevezési lap és további információk elérhetők a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle honlapján.)
A fesztiválszpot nyolc év múltán ismét A vadászok karát idézi fel, szövegét Papp Attila Zsolt adaptálta „2020-asra”. A hangfelvételért köszönet a Bethlen Gábor Földész Dalkör tagjainak. Íme egy kis ízelítő: https://www.facebook.com/filmtettfeszt/posts/1719031751568447