A gyermek egészséges fejlődése: újabb előadások a Waldorf-pedagógiáról Kézdivásárhelyen

Ismét a nagyközönség számára nyitott rendezvényekkel jelentkezik március folyamán a Kézdivásárhelyi Waldorf Egyesület. A városba látogat Forgács Erzsébet, a szadai Meseház Waldorf Óvoda nyugdíjas fejlesztőpedagógusa, az erdélyi Waldorf-kezdeményezések egyik állandó magyarországi meghívottja, aki két előadást is tart az alternatív oktatási módszerről. A gyermek egészséges fejlődése című, első előadás március 21-én 17 órától lesz a Kosztándi Képtárban. A pedagógus a második előadását rá egy hétre, március 28-án 17 órától ugyancsak a képtárban tartja Egyszer volt, hol nem volt... avagy hogyan meséljünk? címmel.

Forgács Erzsébet a magyarországi Waldorf-mozgalom úttörői közé tartozik, részt vett a gödöllői Waldorf-óvoda és iskola megalapításában. Több évtizedes munkássága során dolgozott tanítóként, hat évig gyermekpszichiátrián végzett terápiás munkát, szabadvallás-tanárként, fejlesztő pedagógusként, terápiás csoportok tagjaként művelte az antropozófiai praxist. Az évtizedek során szociológusi diplomája mellett Waldorf-tanári képesítést szerzett, amelyet számos továbbképzéssel egészített ki, gyógypedagógiától meseterápiáig terjedő témakörökben.

A szervezők várják mindazokat a szülőket, nagyszülőket, pedagógusokat és érdeklődőket, akik szeretnének többet megtudni a Waldorf-pedagógiáról. A rendezvény nyitott, és önkéntes támogatáson alapul: a résztvevők adományait becsületkasszába várják. Az esemény része a tavaly decemberben elkezdett kézdivásárhelyi előadás-sorozatnak a Waldorf-pedagógiáról.

Kézdivásárhelyen 2020-ban indult el az első Waldorf-óvodai csoport, jelenleg két óvodai csoport működik a Bóbita óvodában (volt 2-es számú óvoda, a Dr. Csiha Kálmán Református Kollégium keretében).

A Waldorf-pedagógia egy elmélyült, jól megalapozott, tapasztalati úton szerzett tudással, az állandó újra való nyitottsággal, a folyamatos tanulás képességével vértezi fel a gyerekeket. Eszköztára az eredendő emberi kíváncsiságra, kreativitásra és kísérletezőkedvre épít a közös tanulási folyamatban. Nemcsak a gyerek értelmi képességeit és tudását fejleszti, hanem a környezetével összhangban lévő cselekvését, mozgását, érzelmi intelligenciáját, társas készségeit, azt a módot, ahogyan akaratát tettekre váltja. A Waldorf-oktatás alapját a mozgáson keresztül történő tapasztalatszerzés, a kézzel végzett, finommotorikát fejlesztő tevékenységek, a kézművesség, kézimunka, mozgásos játékok képezik, ezekre épül minden más tudásforma.