2024. március 7 - 13. között a Zöld Nap Egyesület által lehetőséget kapott nyolc fiatal: Erdély Betty, Marthi Alpár, Nemes-Kis Szabolcs, Lakatos Hunor-József, Sipos Johanna, Bencze Réka illetve Jakab Roland Csaba, hogy vezetőjükkel Cseh Emese-Ottiliával elutazhassanak a görög fővárosba, Athénba és részt vehessenek az "ACE: ACTIVE CITIZENSHIP IN EUROPE "- című ifjúsági cserében, több országgal fiataljaival együtt, mint például: Finnország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Bulgária és természetesen Görögország. A nemzetközi találkozón készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

Ennek célja az volt, hogy megismertessék milyen lehetőségeik vannak a társadalomba és a demokratikus életbe való bekapcsolódás, különösen az európai parlamenti választásokba, amelyek döntő pillanatot jelentenek az EU stabil demokráciájában, és lehetővé teszik a polgárok számára, hogy beleszóljanak az EU politikai irányába. Első nap, egy érdekes játék keretében mindenki bemutatkozott, pár érdekes tényt is megoszthattunk magunkról a résztvevőkkel, akár kérdéseket kaphattunk vagy tehettünk fel a más országokból származó fiataloknak. A nap további részében egy rövid kis prezentációt mutattunk be a többieknek, ahol megismerhették a Zöld Nap Egyesületet és annak keretein belül, milyen programokon lehet részt venni. Második napon a résztvevőket 4 részre osztották.

A csapatoknak 4 különböző tanulási témát kellett feldolgozniuk: a digitális, a részvételen alapuló, a zöld és a befogadó Európát. Délután a 20-as években létrehozott Nea Smyrni ligetbe sétáltunk el, Attika településeinek egyik legnagyobb parkjába, 50000 négyzetméteres területtel, ahol a résztvevők a "PETANQUE"-játékot is kipróbálhatták, amely a boule sportok kategóriájába tartozik, ahol a játékosok egy másik céllabda felé játsszák a labdáikat, kemény földön vagy kavicson, a játékot nyilvános területeken és parkokban játszák. Sok ilyen boule-sportnak nagyon hosszú története van, a középkoron át az ókori Rómáig, előtte pedig az ókori Görögországba és Egyiptomba. Nagy lehetőség az emberi kötődésre!!

A harmadik napon Delphibe utaztunk, ahol régészeti lelőhely található, az ásatások során feltárt kiterjedt leleteknek Görögország egyik leglátogatottabb Régészeti Múzeuma ad otthont, amit úgyszintén megtekinthettünk. Itt található Delphi pán-görög szentélye, amelyben az ókori Görögország leghíresebb jóslata, Apolló jósdája volt, az omphalos, a „világ köldökének” helye. Delphit a világ közepeként tekintették. Negyedik napon ellátogattunk a Távközlési Múzeumba a COSMOTE (OTE cégcsoport), ahol sok érdekességről beszámoltak a tárlatvezetők, felfedezhettük a távközlés történetét az ókortól a modern digitális világig.

Az ötödik napon az Európai Parlament irodájába látogathattunk el, majd a görög parlamentben is részt vettünk mint "passzív résztvevők" egy ülésen és ezt követően érdekes eszmecserét folytathattunk a Digitális kormányzásért felelős miniszter Úrral is. Az utolsó napon pedig egy "OPEN FARM" - ra látogattunk el, ahol fő téma-" Farmtól az asztalig". A nyitott farm Görögországban és Cipruson több száz látogatható gazdaságot, mezőgazdasági vállalkozást és élelmiszeripari egységet mutat be a közönségnek. A résztvevők saját maguk készítik el az ételt, és részt vesznek egy „Kollektív Konyha” akcióban, amely a helyi termelők termékeit használta fel alapanyagul.

A nyolc fős csapatunk szabadidőben a kikötőbe is elsuhant metróval, majd az indulás reggelén még az Akropoliszra is feljutott .

Szerző: Erdély Betty

Fotó: Marthi Alpár