Vízprobléma témában tartotta meg soros sajtótájékoztatóját Dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester és Pap Lajos mérnök, a Közüzemek kézdivásárhelyi megbízottja. Az alpolgármester keményebb hangon fogalmazta meg számonkérését a Vízüzemek megyei vezetősége felé mivel úgy érzi, nem tartják be az ütemtervet, lassan dolgoznak, és az örökös kommunikációs probléma még mindig fennáll. Pap Lajos az elmúlt napok, hetek meghibásodásaira adott választ, és beszámolt az eddigi munkálatok pozitív hozadékáról is.

Pap Lajos az eddig megoldott munkálatokkal kezdte, kiemelve: felszámoltak egy nagy kapacitású, 500-as vezetéket, amely a Gábor Áron líceum alatt ment át, ezért kellett elvenni az egész városban a vizet. Ezzel a lépéssel viszont egy égető problémát küszöböltek ki. A munkálat hatására az iskola udvarán lévő víztoronytól a vízházig tartó városszakaszt kivették a régi cső működéséből. Sajnos ennek a beavatkozásnak volt a negatív hozadéka a Bethlen utcai több csőtörés, Benedek Elek utca kiesése, majd újabb hátráltatás jött közbe, amikor az Ady Endre utcában is defekt történt. „Szeretném nyomatékosítani, hogy az ilyenkor elfolyó víz nem a lakókat terheli, hanem a céget, tehát senkinek a számlájára nem fogjuk ezt feltenni” – mondta Pap.

Pap kitért a Csernátoni út munkálataira is, kimondta: a cég ott nem megfelelő hatékonysággal dolgozik, ezért vannak még mindig problémák. „Az volt az eredeti elképzelés, hogy december 6-ig átköthetjük az egész utcát az új vezetékre, ehelyett ott tartunk, hogy két tömbházat és három magánházat sikerült csak átkötni” – közölte a szakember.

Dr. Szilveszter Szabolcs keményebb hangnemet ütött meg, mert úgy gondolja, nem lehet tétlenül nézni, hogy amíg az önkormányzat minden anyagi és más feltételt megteremtett a munkálatok időbeni elvégzéséhez, addig a kivitelező heteket csúszott az ütemtervvel. „Az nem jogos megközelítés volt, hogy a hivatalé a hálózat, így ő kell befektessen az újításba mivel a delegációs szerződés is tisztán leírja a hivatalnak joga van de nem kötelessége beruházni, de ebbe is belementünk és prioritásként kezeljük. Az elmúlt négy hónapban 350.000 lejt irányoztunk elő a munkálatok elvégzésére, így joggal kérdezzük, hogy ez a pénz miért nincs elköltve, miért nem halad a munka?” – tette fel a kérdést az elöljáró. „A Csernátoni út egy kritikus hálózati rész, éppen ezért prioritásként kezeltük. November 4-én kezdték el a kivitelezést, de október 8-án már a pénz megvolt rá, tehát egy hónapot vártak a kezdéssel. Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem mi, vagyis a hivatal akadályozzuk őket abban, hogy kész legyen a munkálat. Ahogyan az elmúlt hétvégekben a Csernátoni úti csőtőréseken is meglátszott: ott van probléma, ahol papíron már nem kéne legyen.”

Szilveszter azt is nehezményezte, hogy a stadion előtti problémát sem küszöbölték még ki, holott az induló 35.000 lejes költség 130.000 lejre nőtt, annak érdekében, hogy teljesen új szakaszolócsapokat tartalmazó akna is legyen kiépítve, és még így is vállalta az önkormányzat a költségeket, csak oldódjon meg a probléma. „Ehhez képest 46 nap kellett, míg le tudták szerződni a munkálatot. Ez ebben a formában már nem kézdivásárhelyi, hanem cégmenedzsment probléma, amit jeleztem az igazgató úrnak is. Úgy gondolom, hogy ha nincs fizikai látszata az előrehaladásnak, akkor is le kell és le fogjuk kommunikálni a reális helyzetet a lakosság felé, mert ők a szenvedő alanyok.”

Szilveszter megerősítette, hogy a hivatal minden tőle telhetőt megtett a fentiek ügyében, ezért az önkormányzat belső kivizsgálást fog kérni a Vízüzemek menedzsmenti mulasztásainak ügyében, de nem abban látja a megoldást, hogy menesszék a vezetőséget, mert attól a probléma még nem oldódik meg. „Ha az autóból kiveszed a motort, attól még nem fog újra elindulni. Újat rakni pedig rengeteg idő szükséges. Zsírozzuk be a fogaskerekeket, és kezdjen el működni, nekünk ez az érdekünk. Minket nem érdekel, hogy ki vezet, az a lényeg, hogy vezessen hatékonyan, mert rövid távú eredményeket akarunk” – nyomatékosított.

Pap Lajos a sajtótájékoztató végén az eddig elvégzett munkálatok pozitív hozadékáról is beszélt. Elmondta: a vízfogyasztás most 130 köbméter óránként az ezelőtti 250 helyett. Tehát jelentős vízveszteségcsökkenést is sikerült az eddigi munka során kieszközölni.