Nagy Mózes kantai rajziskola - Nagy Mózes kantai rajziskola

Nagy Mózes kantai rajziskola

» Ezüstgyopár-díjas Vetró András, a Nagy Mózes líceum tanára

Ezüstgyopár-díjas Vetró András, a Nagy Mózes líceum tanára - Az Ezüstgyopár-díj a pályájukat befutó, eredményes pedagógus életmű díj, a pedagógus pálya során kifejtett lelkiismeretes munkájának az elismerése. Kivételesen rendkívüli teljesítmény esetén is odaítélhető. 2013-ban Vetró András, a Nagy Mózes líceum tanára is ebben a díjban részesült.Iskolánk előtt szobor hírdeti, hogy itt a tanulás, a nevelés hajlékába nyílik jelképes ajtó.Vetró András a szobrász, a Nagy Mózes líceum alapításának 330-ik évfordulójára készíti el az iskolaalapító szobrát, az önmagából építkező emberét. A lélekből épített fal a legerősebb tartóerő, ilyen falat épített mindannyiunk számára Vetró András.Intézményünk udvarán plakettet állított Sulyánszky Eusztach, a 13 aradi vértanú gyóntatópapjának, aki két évig tanított iskolánkban.Ő azon kevesek közé tartozik, akiknek köszönhetően a PEDAGÓGUS szó csupa nagy betűvel írható. Művésztanár és a tanári pálya művésze. Kreativitás jellemzi mindazt, amihez nyúl, és ezt a kreatív látásmódot sikerül átadnia tanítványainak. Boldogok azok, akik tanítványának mondhatják magukat, hiszen elvarázsolja őket, átbújnak a szivárvány alatt, és új szemmel látják a világot. Olthatatlan vágyat ébreszt bennük meghódítani a Szépség, a mély Értelem világát, ami a felszínes szemlélő számára zárva marad.1973-ban a kolozsvári 'Ion Andreescu' Képzőművészeti Főiskola szobrászdiplomájával a zsebében Kézdivásárhelyt választja. Elhagyja szülővárosát, Erdély kultúrájának nagyvárosát, hogy a művészet egyik fellegvárává varázsolja feleségével, Vetró Bodoni Zsuzsával együtt, Kézdivásáhelyt. Itt, a Nagy Mózes líceumban, rajztagozat működik, csodálatos lehetőség a kibontakozásra. A kisváros lassan megtelik szobrokkal, a művészetet értő és igénylő gyermekekkel, felnőttekkel. A rajztagozat évi tárlatai a város ünnepei mindmáig, a gyermeki kreativitás csodájának tanúi. A gyermekeket ráébreszteni értékeikre és büszkévé, ugyanakkor a témák kiválasztásával óriási tudás birtokosaivá is tenni őket, bravúrral tette és teszi ezt Vetró András annyi éve már. Ezzel magyarázható az is, hogy annyi mai művész, művészettörténész, tárlatlátogató vallhatja mesterének. Művésze az osztályfőnöki munkának is. Minden szülő tudta, tudja, hogy gyermekét olyan osztályfőnök neveli, aki számára fontos az emberi tartás, a felelősségtudat kialakítása, de nem hanyagolja el a sport megszerettetését sem. A bicikliző Vetró tanár úr, a felejthetetlen biciklitúrák az oszival, a kosárlabda... Hisz a tartalmas életre nevelés talán a legfontosbb feladatunk. Mai, elgépiesedő világunkban Don Quijote-ként küzd a kreativitás megőrzéséért a Karneválokon, amelynek hagyományára méltán büszke a Nagy Mózes líceum.  Vetró András osztályai mindig kiemelkedtek az ötletes jelmezekkel, a kitűnő színpadképpel, a remek játékkal. Műterme zsúfolásig tele művészi alkotásokkal, szinte turisztikai látványosság.Sikeres alkotóéveket kívánunk a művésznek, a pedagógusnak!Józsa Irén

Az Ezüstgyopár-díj a pályájukat befutó, eredményes pedagógus életmű díj, a pedagógus pálya során kifejtett lelkiismeretes munkájának az elismerése. Kivételesen rendkívüli teljesítmény esetén is odaítélhető. 2013-ban Vetró András, a Nagy Mózes líceum tanára is ebben a díjban részesült.

Iskolánk előtt szobor hírdeti, hogy itt a tanulás, a nevelés hajlékába nyílik jelképes ajtó.

Vetró András a szobrász, a Nagy Mózes líceum alapításának 330-ik évfordulójára készíti el az iskolaalapító szobrát, az önmagából építkező emberét. A lélekből épített fal a legerősebb tartóerő, ilyen falat épített mindannyiunk számára Vetró András.


Intézményünk udvarán plakettet állított Sulyánszky Eusztach, a 13 aradi vértanú gyóntatópapjának, aki két évig tanított iskolánkban.

Ő azon kevesek közé tartozik, akiknek köszönhetően a PEDAGÓGUS szó csupa nagy betűvel írható. Művésztanár és a tanári pálya művésze. Kreativitás jellemzi mindazt, amihez nyúl, és ezt a kreatív látásmódot sikerül átadnia tanítványainak. Boldogok azok, akik tanítványának mondhatják magukat, hiszen elvarázsolja őket, átbújnak a szivárvány alatt, és új szemmel látják a világot. Olthatatlan vágyat ébreszt bennük meghódítani a Szépség, a mély Értelem világát, ami a felszínes szemlélő számára zárva marad.
1973-ban a kolozsvári "Ion Andreescu" Képzőművészeti Főiskola szobrászdiplomájával a zsebében Kézdivásárhelyt választja. Elhagyja szülővárosát, Erdély kultúrájának nagyvárosát, hogy a művészet egyik fellegvárává varázsolja feleségével, Vetró Bodoni Zsuzsával együtt, Kézdivásáhelyt. Itt, a Nagy Mózes líceumban, rajztagozat működik, csodálatos lehetőség a kibontakozásra. A kisváros lassan megtelik szobrokkal, a művészetet értő és igénylő gyermekekkel, felnőttekkel. A rajztagozat évi tárlatai a város ünnepei mindmáig, a gyermeki kreativitás csodájának tanúi. A gyermekeket ráébreszteni értékeikre és büszkévé, ugyanakkor a témák kiválasztásával óriási tudás birtokosaivá is tenni őket, bravúrral tette és teszi ezt Vetró András annyi éve már. Ezzel magyarázható az is, hogy annyi mai művész, művészettörténész, tárlatlátogató vallhatja mesterének. Művésze az osztályfőnöki munkának is. Minden szülő tudta, tudja, hogy gyermekét olyan osztályfőnök neveli, aki számára fontos az emberi tartás, a felelősségtudat kialakítása, de nem hanyagolja el a sport megszerettetését sem. A bicikliző Vetró tanár úr, a felejthetetlen biciklitúrák az oszival, a kosárlabda... Hisz a tartalmas életre nevelés talán a legfontosbb feladatunk. Mai, elgépiesedő világunkban Don Quijote-ként küzd a kreativitás megőrzéséért a Karneválokon, amelynek hagyományára méltán büszke a Nagy Mózes líceum.  Vetró András osztályai mindig kiemelkedtek az ötletes jelmezekkel, a kitűnő színpadképpel, a remek játékkal. Műterme zsúfolásig tele művészi alkotásokkal, szinte turisztikai látványosság.

Sikeres alkotóéveket kívánunk a művésznek, a pedagógusnak!

Józsa Irén

Küldje el közleményét / eseményét / ajánlatát / hírdetését,
hogy elérhető legyen a Kézdi Infó-n hangosan is!

» Hozzászólások

Nincs még hozzászólás. Légy te az elsõ !

Hogy hozzászólhass be kell jelentkezned!

Hibajelentéshez kattintson ide!