A fenti címmel szervezett műveltségi-kreativitási és dokumentálódási vetélkedőt a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár és a csernátoni Haszmann Pál Múzeum, 5–8. osztályos Kovászna megyei diákoknak, 2015. június 13-án, szombaton a múzeumban.
A vetélkedőt egy április közepén meghirdetett pályázat előzte meg, amelyre 12 csapat jelentkezett, egy sajátosan háromszéki, élő népi mesterség bemutatásával, melyhez rövid, mobiltelefonnal, vagy más eszközzel készített kisfilmet, hangfelvételt társítottak. A bemutatásból ki kellett tűnjenek az illető mesterség jellemző jegyei, munkafolyamata(i), technikái és módszerei, láttatva az adott mesterséget művelő embert is.
A szervezők mind a 12 pályázatot elfogadták, így 36 diákot hívtak meg a vetélkedőre, amelyen eldőlt, melyik hét csapat vesz részt a két intézmény júliusi, csernátoni olvasó- és kézműves jutalomtáborában.

5 csapat érkezett Kézdivásárhelyről, 4 Lemhényből, 1–1 Mikóújfaluból, Sepsiszentgyörgyről és Zágonból, hat tanár kíséretében (Ájgel Krisztina, Beke Csilla, Bucs Réka, Fejér Katalin, Kocsis Cecilia, Váradi Tünde). A délig zajló verseny első felében a diákok írásbeli feladatokat oldottak meg, a második részben azokat a kisfilmeket és hanganyagokat mutatták be egymásnak és a zsűrinek, amelyekkel pályáztak.

Teljesítményüket háromtagú zsűri értékelte: Haszmann Gabriella bútorfestő, a házigazda múzeum munkatársa; Tóth-Wagner Anikó könyvtáros, a társszervező könyvtár munkatársa; Dimény-Haszmann Árpád, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3733_3.jpg


A vetélkedő nyomán a következő hét csapat nyerte el a tábori részvételt (a helyezések sorrendjében):

1. Kovács Andrea, Musnoi Krisztina, Rettegi Fanni (Kézdivásárhely, Petőfi Sándor Gimnázium) – 88 pont
2. Csutak Erika, Orsi Izolda, Szilaj Márk Róbert (Zágon, Mikes Kelemen Általános Iskola) – 85 pont
3. Hollanda Oszkár, Szennyes Krisztián, Tankó Tamás (Kézdivásárhely, Petőfi Sándor Gimnázium) – 83,5 pont
4. Csog Brigitta, Kozsokár Hanna, Tankó Karola (Sepsiszentgyörgy, Váradi József Általános Iskola – Székely Mikó Kollégium) – 82,5 pont
5. Fülöp Hunor, Kerekes Ákos, Varga Péter Krisztián (Kézdivásárhely, Petőfi Sándor Gimnázium) – 82 pont
6. Hajnal Noémi, Száfta Hanna, Tókos-Herbszt Johanna (Mikóújfalu, Fejér Ákos Általános Iskola) – 76,5 pont
7. Bács Barbara, Kádár Beáta, Zsigmond Júlia (Lemhény, Bem József Gimnázium – 76 pont.

Ezen túl minden résztvevő csapat könyvjutalomban részesült.

A vetélkedő mellett a nap programjában közös ebéd és kézműves tevékenységek szerepeltek: a lányok bútorfestést gyakorolhattak a László Ottilia vezette műhelyben, míg a fiúk Haszmann László irányításával fafaragást tanultak.
Az értékelés előtt a jelenlévők megnézhették a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásával készült Szenesek című néprajzi dokumentumfilmet, az erdőfülei szénégetők munkájáról. A vetítésén jelen volt Vargyasi Levente sepsiszentgyörgyi operatőr, aki a filmnézést követő beszélgetésen beavatta a jelenlevőket a Kinda István sepsiszentgyörgyi néprajzkutatóval közösen végzett munkájuk műhelytitkaiba.
A programpontok közötti rövid szabadidőben a házigazda múzeum gyűjteményével ismerkedhettek, amely önmagában is hagyományos mesterségekkel kapcsolatos eleven értékek vonzó tárháza.

https://www.kezdi.info/documents/kezdi_info_document_3734_3.jpg


Köszönjük hozzájárulásukat, a zsűri munkáját, ezen kívül a rendezvény létrejöttében a támogatást a következőknek: Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy; Nemzeti Kulturális Alap (Budapest); Bertis Kft. (Sepsiszentgyörgy); Valvis Holding (Bukarest); Enikő Vendégház (Csernáton).

A két szervező intézmény nevében:
Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus és
Szonda Szabolcs igazgató (a vetélkedő játékvezetői)