Kolozsváron ünnepelte az Egyetem Napját idén a Sapientia

Idén is megszervezte a már hagyományossá vált Egyetem Napja eseményt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szombaton, 2022. október 1-jén a Kolozsvári Kar Hunyadi Mátyás dísztermében. Az esemény keretében beszédet mondott Tonk Márton rektor, Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke, valamint Hankó Balázs helyettes államtitkár, az Kulturális és Innovációs Minisztérium képviselője. Bocskai-díjat vehetett át Brendus Réka, a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, tiszteletbeli professzori kinevezésben részesült Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, valamint Buglya Sándor Balázs Béla-díjas rendező, és együttműködési, illetve Makovecz-szerződést kötött a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Sapientia EMTE.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, és a 2012-es intézményi akkreditációt követően a Szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja, és hagyományteremtő céllal minden évben megünnepeli. „A most megkezdett tanév sem lesz mentes a kihívásoktól, de ezt is könnyedén fogjuk venni, ahogyan eddig is a közösség erejével átküzdöttük magunkat a felmerülő akadályokon, segíteni fog az az erő, amit az akadémiai közösség köreiben sapis szellemként emlegetünk. Tovább fogunk haladni a fejlesztések és a fejlődés útján” – hangsúlyozta beszédében Tonk Márton rektor. Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke elmondta, „a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fennállásának ideje alatt olyan törzzsé tudott válni, amely a tudást anyanyelven közvetíti a hallgatóinak. Az ide felvételizők megtapasztalhatták, hogy igazi társakkal lehet csak teljes életet élni”. Hankó Balázs helyettes államtitkár beszédében a magyar felsőoktatási rendszer fontosságára hívta fel a figyelmet, hozzátéve „a magyar nemzeti közösség csak akkor maradhat erős, ha biztos és cselekvő szellemi holdudvarral rendelkezik, olyannal, mint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem”.

A beszédeket követően az Erdélyi Szaxofon Kvartett három szerző, Roberto di Marino, Pedro Iturralde és Georg Friedrich Händel szaxofonra átírt darabjait szólaltatta meg, majd a hagyományhoz híven sor került az egyetem Szenátusa által megítélt díjak és kitüntetések átadására. Elsőként a tíz éve alapított Bocskai István-díjat adták át, melyet az egyetem Szenátusa azzal a céllal hozott létre, hogy méltányolja olyan intézményen belüli vagy azon kívüli személyek munkáját, akik döntő módon járultak hozzá az intézmény fejlődéséhez. A díjat idén az egyetem érdekeinek napi szinten való érvényesítésében végzett munkájának elismeréseként Brendus Réka, a magyarországi Miniszterelnökség főosztályvezetője, a Sapientia Alapítvány kurátora vehette át. „Tárgyszerűség és lényegretörés határozza meg, csinnadrattától mentes tenni akarás és felelősségvállalás tűnik ki Brendus Réka munkásságából” – emelte ki laudációjában Tonk Márton rektor.
Az egyetem idén két tiszteletbeli professzori címet is átadott. Kovács Leventét, az Óbudai Egyetem rektorát az egyetemen folyó tehetséggondozás és a műszaki tudományos diákköri konferenciák támogatása terén, valamint az intézményeink közötti együttműködések elősegítésében vállalt jelentős szerepéért tüntették ki. „Egyetemi tanárként, rektorként mindenben önzetlenül segít, ami az erdélyi tudományosság felemelését, fiataljaink továbbtanulását jelenti” – fogalmazott laudációjában Dávid László, a Sapientia EMTE Szenátusának elnöke. Ugyancsak tiszteletbeli professzori címet kapott Buglya Sándor Balázs Béla-díjas rendező, az egyetem Média Tanszékének társult oktatója, akinek a filmművészeti képzés fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő színvonalú, elkötelezett szakmai tevékenységét ismerte el ily módon a Szenátus. „Nemcsak tanára és megalapozója volt a filmművészet szaknak, hanem a legnehezebb úttörő időszakban sem volt olyan döntés, amelynek meghozatalánál ne lett volna jelen” – hangzott el a Média Tanszék oktatói, Pethő Ágnes és Lakatos Róbert által mondott laudációban.
Kiváló oktatói címmel jutalmazta az egyetem Szabó László Zsolt tanszékvezetőt a Villamosmérnöki Tanszékről igényes oktatói és kutatói munkája, valamint az egyetemi közösség érdekében kifejtett sokrétű tevékenysége elismeréseként. „Erkölcsi kötelességnek tekinti a szakma magas szintű művelését, a mindenkori feladatkörnek való minőségi megfelelést, és ez tükröződik oktatási anyagai kidolgozottságában, teljes oktatói hitvallásában” – méltatta a díjazott munkáját kollégája, Kelemen András.

A ceremónia keretében első alkalommal részesültek rektori dicséretben adminisztrációban dolgozó munkatársak közül olyanok, akik az előző években kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Az elkövetkezőkben minden évben négy olyan személy kapja meg ezt az elismerést, akik az Egyetem Napja rendezvénynek helyet adó kar, illetve a központi hivatal elkötelezett és megbízható munkatársai. A Rektori Hivatal munkatársai közül idén Bona Emese munkaügyi előadó, valamint Székely Kinga egyetemi titkár, Neptun-koordinátor tevékenységét méltatták, a házigazda Kolozsvári Karról pedig Dobos Piroska főtitkár, valamint Molnár Ferenc, a Média Tanszék laboránsa érdemeit emelték ki.

A Sapientia EMTE fejlesztési stratégiájának egyik fő célkitűzése az intézményi kapcsolatok erősítése, az ünnepség során így együttműködési megállapodás és Makovecz-szerződés megkötésére került sor a Budapesti Metropolitan Egyetemmel. Az egyezményeket a két intézmény képviseletében Bachmann Bálint és Tonk Márton rektor urak írták alá.




Fotó: Molnár Ferenc • Sapientia EMTE