Újabb magyar nyelvű ősbemutató: a Jégtorta

Kovács Dominik és Kovács Viktor Jégtorta – habkocka és fagyasztott hús egy felvonásban című „fekete komédiájának” ősbemutatójára készül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata Szilvay Máté rendezésében. A darabot, mely egy vidéki cukrászdában játszódó családi történet, február 15-én, kedden este 7 órától láthatja először a közönség a Kamarateremben.

„Precizitás, igényesség, becsület!” Ez a nyolcvankét éves cukrász, Bánóczky Gyuri bácsi hitvallása, akinek üzletébe ötven éve töretlen lelkesedéssel járnak a vidéki kistelepülés lakói. Az édes tészták illata elnyom minden olyan titkot, amely az özvegy tulajdonos és leánya, Saci életét meghatározza. Az apja árnyékában élő középkorú nő leghőbb vágya, hogy viszontlássa a tőle teljesen eltávolodott fiát, Csabit – Gyuri bácsi azonban hallani sem akar a találkozásról. Hogyan válik egy szinte jelentéktelen helyzet, egy odavetett mondat egy egész életre kiható negatív élménnyé? Van-e lehetőség a hosszú éveken keresztül őrizgetett sérelmek tisztázására? A tragikomikus részletekben bővelkedő Jégtorta hideg, kemény, fölszelhetetlen, ha azonban letöröljük róla a habot, nemcsak keresztülláthatunk rajta, hanem megpillanthatjuk benne önmagunk tükörképét is.

A Prológ-díjas ikerpár, Kovács Dominik és Kovács Viktor darabját csak német nyelven játszották idáig Zürichben, ez lesz tehát a Jégtorta magyar nyelvű ősbemutatója. Az 1996-ban született szerzőpáros már középiskolásként több irodalmi pályázaton részt vett, kisepikáik többek között a Bárka folyóiratban, a Hévízben, az Új Forrásban, a Műút portálon és a Félonline-on jelentek meg. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar irodalom- és kultúratudomány szakán végeztek, jelenleg az Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatói. Jégtorta című első darabjukat a Színházi Dramaturgok Céhének Nyílt Fóruma fedezte fel, majd a Gyulai Várszínházban és a Vígszínházban is felolvasásra került 2017-ben, Hegedűs D. Géza rendezésében.

Szilvay Máté fiatal rendező a zene felől érkezett a színház világába. Hat éves korától a Budapesti Énekes Iskolába járt, ahol már gyermekként számos komolyzenei koncerten fellépett, és nagyon korán megismerkedett az énekes színház, az opera világával. Magánénekesként több budapesti színházi produkció résztvevője, egy ideig karmesternek is készült. 2014-ben bekerült a Soharóza nevű kísérleti énekegyüttesbe, amely kórusimprovizációval és a közösségi zeneszerzés eszközkészletével készít színházi előadásokat. Velük rendezte első előadásait, még amatőrként, miközben a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán is dolgozott, zeneszerzőként is. 2018-ban vették fel a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színházrendezői szakára, ahol Bocsárdi László osztályába járt.

„Gombrowicz-drámák rendezése által kedveltem meg a groteszk műfaját, a Jégtortában pedig az fogott meg, hogy nagy kajánsággal, rengeteg életörömmel mutat be egy rendkívül sötét történetet, és a zene is szerves része, mégpedig egy olyan zenei műfaj, mely általában lenézett az intellektuális közegben: a magyar nóta. A nóta szerintem meghatározó rétege a magyar kultúrának, egyszerre van benne az élet vidámsága és végtelen fájdalma, és ezt groteszk eltartással a színházban is jól ki lehet bontani. Hiszen a világ borzalmas hely. Nemcsak azért, mert van szegénység, és mert őrült és felelőtlen politikusok háborúba vezénylik az embereket, hanem azért is, mert felfoghatatlan mennyiségű soha észre nem vett, fel nem fogott, el nem mesélt láthatatlan egyéni szenvedés van benne. De ebben a világban, mindennek ellenére mégis lehetséges az öröm, a szeretet, az, hogy emberek kedvesen tudnak önmaguk és mások felé fordulni. Ez a csoda, és a színház erről a csodáról szól: hogy örömmel, derűvel, közösségben mutatjuk fel, meséljük el mindezt a szenvedést. Igazat mondunk, de mégsem vagyunk megkeseredve, mégis derű van bennünk és remény. És ez gyógyít, mert a szeretet és a derű is éppúgy ragályos, ahogy a gyűlölet és a keserűség az. Erre a kettősségre törekszünk a Jégtortával is. Ha a nézők felismerik benne a maguk problémáit, de ez fel tud oldódni abban az érzésben, hogy azért mégiscsak lehet örömben és szeretetben élni, akkor elértük a célt” – vallotta a készülő új produkcióról Szilvay Máté rendező.

Az előadás elkészítésében a rendező közvetlen munkatársai voltak: Theodor Cristian Niculae díszlettervező, Huszár Kató jelmeztervező, Kovács Dominik és Kovács Viktor szerzők és dramaturgok, Kónya Ütő Bence zeneszerző, valamint Veres Bartha Edit ügyelő és Dobra Mária Magdolna súgó. Előadók: D. Albu Annamária, Pálffy Tibor, Szakács László, Pignitzky Gellért, Kónya-Ütő Bence, Nagy-Kopeczky Kristóf, Varsányi Szabolcs, Göllner Boróka. Hang: Mátray László.

A bemutató után február 15-, 16-, 17- és 29-én is műsoron lesz az előadás a Tamási Áron Színház Kamaratermében. Jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon. A jegyiroda nyitvatartási programja: hétfőtől csütörtökig 9–16 óra, pénteken 9–13 óra között. Előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyit a pénztár. Érdeklődni lehet a 0267-312-104 és 0728-083-336-os telefonszámokon.