Áprilisban különleges napra esik a Magyar filmtörténeti vetítéssorozatunk!
A Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának támogatásával megvalósuló sorozat negyedik vetítése 2021. április 30-án lesz.

Vetítéssorozatunk következő, egyben a Mészáros Márta életmű-blokkot lezáró darabja az 1976-os Kilenc hónap.

A levelező szakon agrármérnöknek tanuló Juli (Monori Lili) az ózdi téglagyárban kezd dolgozni betanított munkásként. Bodnár János (Jan Nowicki), a művezető azonnal szemet vet rá, már másnap házassági ajánlatot tesz neki. A nő nemet mond, de később mégis összejön a kitartóan udvarló férfivel. Nem árulja el neki, hogy házasságon kívül már született egy gyereke. Bodnár rájön az igazságra, és úgy tűnik, hajlandó a kisfiút elfogadni, a saját rokonai előtt mégis titkolja a létezését. Juli, aki ekkor már a közös gyereküket várja, a férfi tiltása ellenére elmond mindet a családnak. Bodnár ezt képtelen megbocsátani a nőnek, és szakít vele.

Az 1975-ös Arany Medve elnyerése után az Örökbefogadást a külföldi kritika feminista filmként ünnepelte. Mészáros Márta nem tartotta annak, ennek ellenére következő rendezésével, a Kilenc hónappal még határozottabban állt ki a női önrendelkezés szabadsága mellett.

Az eddigi vetítésektől eltérően most nem tartozik külön felvezető előadás a filmhez, hanem egy kerekasztal-beszélgetéssel tisztelgünk Mészáros Márta munkássága előtt a Magyar Film Napja alkalmából.

A Magyar Film Napját 2018-tól ünneplik meg április 30-án, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. Erre emlékezve filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák, valamint más kulturális és oktatási intézmények minden évben vetítésekkel, találkozókkal, szakmai beszélgetésekkel, játékos vetélkedőkkel tisztelegnek a magyar film nagy korszakai, valamint azon kiemelkedő tehetségű filmalkotók előtt, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet.

Pénteken, április 30-án egy rendhagyó eseménysorozattal ünnepeljük A Magyar Film Napját. Az eseménysorozat programja a következő:

10:00 – 14:00: Műhelykonferencia a Kutatási Programok Intézete által támogatott Az erdélyi magyar fotó- és mozgókép-művészet az analóg–digitális korszakhatáron című projekt eredményeiből. Csatlakozni ezen a Facebook eseményen lehet. https://www.facebook.com/events/1207926492943665/

16:00 - 18:00: Kerekasztal-beszélgetés. Mészáros Márta filmművészete.
Résztvevők: dr. Fülöp Otília, dr. Gelencsér Gábor, dr. Popa Diána, dr. Varga Balázs, dr. Virginás Andrea. Moderátor: Lakatos Mihály.

18:00: Filmvetítés - Mészáros Márta: Kilenc hónap (1976)

További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek az eseményhez létrehozott Facebook-csoportban. (FONTOS: a csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat!) https://www.facebook.com/groups/318559419559892

Minden hónap utolsó péntekjén 18 órakor jelentkezünk egy-egy magyar filmmel, amelyek vetítését oktató és kutató kollégáink rövid felvezetője előzi meg, és a résztvevők érdeklődésétől függően közös beszélgetéssel zárul a találkozás. A járványhelyzet miatt alapértelmezett módon online szerveződő eseménysorozatról van szó, reméljük, hogy majd offline vetítésekre is lehetőség lesz a Kolozsvári Kar aulájában. Az egész éves program megtekinthető itt: http://kv.sapientia.ro/hu/hirek/magyar-filmtorteneti-vetitessorozat-inditunk