Pro Urbe-díjat kap Dr. Szőcs Géza

Húsz év után először adnak át Pro Urbe-díjat Kézdivásárhelyen, amelyet idén dr. Szőcs Géza pedagógus, helytörténész, kultúraszervező vesz át. Az első ilyen kitüntetés tulajdonosa Incze László történész. Dr. Szőcs Gézát a Tegyünk Kézdiszékért egyesület nevében Jancsó Katalin, Hegedüs Ferenc és Barta Vilmos javasolta.

A Pro Urbe-díj átadását az Őszi Sokadalom nyitónapján, augusztus 30-án, csütörtökön 17 órától adják át a Vigadó Művelődési Ház dísztermében. A pedagógus személyiségét Józsa Irén magyartanár méltatja, beszédet mond Bokor Tibor polgármester. Az ünnepségen közreműködik a Molnár Józsiás iskola zenetagozata.

Tegyünk Kézdiszékért egyesület dr. Szőcs Géza Mihály Pro Urbe-díjra való jelölésének indoklása:

Kézdivásárhely közelmúltjának krónikása, dr. Szőcs Géza 1937. február 8-án a kantai gimnáziumban született. Ezért is nevezi önmagát született pedagógusnak, de félretéve a játékos gondolatmenetet, a helytörténész miközben 32 éven át fizikatanárként generációkat oktatott, kultúraszervezőként vált legismertebbé.

Véleményünk szerint dr. Szőcs Géza Pro Urbe díjra való jelölésének indokai közt már az eddig felsoroltak is jóval felülmúlják az elvárható érdemeket, pedig még nem említettük a diák és felnőtt műkedvelői színjátszás terén kifejtett tevékenységét sem. Ki ne emlékezne az idősebb korosztályól az általa rendezett Svejk című színmű elsöprő sikerére vagy a Légy jó mindhalálig és Gábor Áron előadásokra, amelyek örök élménnyel szolgáltak eredetiségüknek köszönhetően. Ezekben a darabokban maga is fellépett, de a város polgárait is sikerült meggyőznie a színre lépésre, ezzel is egy régi hagyományt, a helyi műkedvelő színjátszást helyezte vissza jogaiba. Lehet kevesebben tudják, hogy diák és felnőtt zenekarokban is játszott, több hangszeren is muzsikálva, majd tucatnyi könnyűzene együttes szervezett a városban. Azt sem feledjük, hogy az általa létrehozott Siculus Rádióban 12 éven át a Vasárnapi Jegyzetét ezzel a mottóval nyitotta: „Szeretem ezt a várost, szeretem ezt a tájat”.

Továbbá sorolva érdemeit el kell még mondanunk, hogy a közéletből való visszavonulása után élettapasztalatait könyvekbe szerkesztette. A négy szakmai tárgyú kötete mellett nyolc, közírásait tartalmazó könyvében nem feledkezett meg hajdani iskolája jeles embereinek bemutatásáról sem. Törhetetlen munkaereje ma sem szünetel. Megjelenés előtt áll az Emlékfoszlányok hangja című újabb kötete, amely személyes jellege ellenére is újabb adatokkal gazdagítja közelmúltunk emlékeit. Úgy érezzük, hogy egy ilyen gazdag és sokrétű életmű, amely szorosan kapcsolódik Kézdivásárhelyhez kétségtelenül megérdemli a Pro Urbe díjjal jelzett elismerésünk. Természetesen megfordítva is elmondható, hogy Szőcs Gézának odaítélve az elismerést, méltóképpen emelnénk a díj értékét az elkövetkező díjazottakra való tekintettel is.

Tisztelettel:
Jancsó Katalin
Barta Vilmos
Hegedűs Ferencz

A PRO URBE díj átadása, amelyet idén Dr. Szőcs Géza pedagógus, helytörténész, kultúraszervező vesz át 2018. augusztus 30-án, csütörtökön 17 órakor a Vigadó Művelődési Ház dísztermében lesz.

A pedagógus személyiségét Józsa Irén magyartanár méltatja, beszédet mond Bokor Tibor polgármester. Az ünnepségen közreműködik a Molnár Józsiás iskola zenetagozata.