13. Dob-Ban Ritmusfesztivál - Santana dobosával zenélt a Role a csíki városnapokon

Az esős idő és hideg ellenére hatalmasat dörrent a 13-ik Dob-Ban Ritmusfesztivál.
A városnapok színes program kínálata, az igencsak változatos tematikájú helyszínek közepette egy külön kis szigetnek számított a nemzetközi hírnévnek örvendő, hangulatos fesztivál.

Úgy a kimondottan igényes zenekedvelők, mint az egyszerűen csak szórakozni vágyók is olyan élmény-kavalkádban részesülhettek az idén augusztus 3-án, a csíkszeredai Mikó vár udvarán, amelyre büszke lehetne a világ bármely országának akármelyik nagyrendezvénye. Hol máshol játszik együtt magyar vers megzenésítéseket egy olyan amerikai világsztár, mint Jimmy Keegan a csíkszeredai Role zenekarral, miközben azt a közönség részeként, mint egy nagy család, együtt élvezik a helyi és messziről érkezett, világhírű zenészek.

Mert a csíki közönség a rendkívül kedvezőtlen időjárás ellenére kitartott, dacolva esővel, hideggel, széllel, és bizony megérte ott lenni egész nap! Már reggel 10-től bepillantást nyerhettek az érdeklődők a ritmus világába Cserey Csaba izgalmas dobkurzusa által, amelyet az egyik plakátfő: Jimmy Keegan káprázatos workshopja követett. Ritka élmény és páratlan lehetőség ily közelről megfigyelni, érezni egy kivételes tudású zenész óriási dinamikájú, energikus játékát, ellesni apró trükkjeit és élvezni kedves, közvetlen, színes személyiségét.

Majd jöttek az olyan lehetőségek úgy a gyerekek, mint a felnőttek számára, mint: a henna testfestés, hangszersimogató és kiállítás, hangszerkészítés, vagy Csabcsi zenés mesejátéka a király udvari dobosáról, akinek végigkövethettük ritmusokkal és humorral teli útját. Mindeközben a szakadó esőben zajlottak az esti koncertek hangpróbái, lépten-nyomon összetalálkozhattunk a készülődő, feszülten koncentráló, ám kedvesen mosolygó világsztárokkal.

A koncertek:
A fesztivál rendkívül gazdag koncertprogramja hónapokra feltöltötte még a legvájtabb fülű érdeklődők lelkét is a lehető legszínesebb, magas színvonalú zenei élményekkel. Hiszen itt nem csak órákig tartó dobolásról volt szó, hanem a zenéről magáról. Külön kiemelendő az a tény, hogy a világsztárok mellett helyet kaptak feltörekvő helyi tehetségeknek is: a csíkszeredai diákokból álló The Morning After minikoncertjét élmény volt hallgatni. Tehetségük, a zenéhez való pozitív, alázatos hozzáállásuk nagy jövőt ígér.

A Blues and Drums a már fentebb említett gyergyói/csíki származású Cserey Csaba és a szatmári Vékony Joe József gitáros, énekes duója. Igazi, vérbeli blues hangulatot hoztak a színpadra, amelyben hazai “veteránjaink” igazán otthonosan mozogtak.

A harmadik koncert során két ifjú ütőhangszeres izgalmas zenés újratalálkozásának lehettünk tanúi: Szabó Csongor-Zsolt és Székely Voland 10 év után játsztak újra együtt a színpadon SzX2 néven. Élmény volt hallgatni profi, érett produkciójukat, amelyben az Ausztriában élő, ott perkúciózó Voland régi ismerősként tért vissza Dob-Ban-ra.

És akkor jött a temesvári JazzyBIT koncertje. Sziporkázó, játékos, szórakoztató, jazzes, fusionos zenéjüket, laza, könnyedd, fiatalos előadásmódjukat lehetetlen volt mosolygós bulizás nélkül kibírni. Szellemes, ötletes, friss megoldásokkal telített zenéjük igazi élményt jelentett mindenkinek.

A következő fellépőről, a norvég 27 éves Baard Kolstadról sokan csak a beharangozókban elhangzott infót tudták, miszerint a progresszív zene új “fenegyereke”, de az utóbbi években nagyon sokan hallhatták őt a világ legnagyobb fesztiváljainak színpadjain zenekarával, a Leprous-szal. Bár kissé türelmetlenné tette közönségét a dobfelszerelése hosszas beállításával, de aztán másodpercek alatt meghódította a hallgatóság szívét-lelkét káprázatosan energikus, rendkívül technikás előadásmódjával, bebizonyítván, hogy nem véletlenül tartják az új dobosgeneráció egyik legjobbjának.

A norvég energiabomba dobos show-ja után majdnem biztosak voltunk benne, hogy ezt már nem lehet fölülmúlni... márpedig lehetett: törékeny, leheletfinom, éteri dallamokkal, misztikusan lüktető ritmusokkal. A hihetetlenül szép, keleti fúvós- és énekdallamok varázslója, az iráni Mehdi Aminian és a világszerte közkedvelt, szibériai Nadishana perkúciós, hangszerfeltaláló zseni duója már csak azért is sikeredett rendkívülire, mert e két zenei nagyság Csíkszeredában, a ritmusfesztivált megelőző napokban találkozott első ízben. A hideg észak találkozott a meleg kelettel, életükben először és ez a találkozás egy olyan gyönyörű koncertet hívott életre, amely szárnyakat adott képzeletünknek, kirángatva a hallgatóságot az est hidegének és az újabb felhőszakadásnak nyomasztó hangulatából.

...és jött a fesztivál utolsó koncertje: a világsztár, Jimmy Keegan ismét kitörölhetetlenül belopta magát a Dob-Ban ritmusfesztivál közönségének szívébe, hiszen szakmai tudása, rendkívüli tehetsége, muzikalitása, és mérhetetlen kedvessége, nemes egyszerűsége ismét rádöbbentett mindnyájunkat arra, hogy az igazi nagyság nem szorul semmilyen celebkedésre. Gyönyörű koncertnek, fergeteges dobszolóknak lehettünk tanúi, amelyet megtetézett a végén azzal, hogy a fesztiválszervező csapat gerincét alkotó Role zenekar tagjait felhívta a színpadra, együtt játszva velük Ady Endre és József Attila verseire írt dalaikat.

Amit megtapasztalhattunk az idei, a 13-ik Dob-Ban Ritmusfesztiválon is, az maga a páratlan közösségi élmény, amelyben együtt, közösen hozzák létre a varázslatot: a nagyszerű előadók, a nagyon fiatal, lelkes önkéntes csapat, a „válogatott” technikai stáb, az esővel, hideggel dacoló lelkes és odaadó közönség, a minden előreláthatatlan akadállyal „is” keményen megküzdő szervezőcsapat. Olyan közvetlen, családias hangulatot sikerült létrehozni e csodás helyszínen, a Mikó-vár-ban, így együtt a partnerekkel, támogatókkal, ami valószínűleg ritkán, vagy egyáltalán nem jellemző az ilyen kaliberű művészeket felvonultató rangos rendezvényekre sehol e világon.

A csíkszeredai Agora Alapítvány köszönetét fejezi ki Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának, Hargita Megye Tanácsának, a Hargita Megyei Kulturális Központnak és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának, a XIII. DOB-BAN Ritmusfesztivál megvalósításához nyújtott támogatásáért, és a csodás közönségnek a kitartásáért!