Kastélyetap

A körverseny a második nap, augusztus 6-án, a Kastélyetappal folytatódik. A tavalyi évhez képest az idén a szakasz nem fogja érinteni Hargita megyét, hiszen a mezőny a Sepsiszentgyörgy – Kovászna – Kézdivásárhely – Bálványos – Barót – Sepsibölön – Sepsiszentgyörgy útvonalon fog haladni. A 11:00 órakor rajtoló, 175,6 km hosszú etap befutójára 15:00 óra körül kerül sor, ezt követően tartják a díjkiosztó ünnepséget is a sepsiszentgyörgyi Szabadság téren.

Útlezárások, forgalomkorlátozások lehet számítani a szakasz során.


Lengyel győzelem a prológon

A járványügyi helyzetre való tekintettel az elmúlt évekkel ellentétben visszafogott csapatbemutatóval rajtolt el a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenye, amelyet majd az 5,33 km-es prológ követett Sepsiszentgyörgy utcáin.

Az előzetesen bejelentett 16 csapat helyett végül 15 érkezett meg a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenyére. A kieső csapat ezúttal a szerb válogatott volt, akiket a szerb-román határon nem engedtek át... Az ő hiányukban végül 88 kerekes állt rajthoz a versenyen.

A 88 rajthoz állók közül első ránézésre a legnagyobb névnek a román-olasz Giotti Victoria Savini Due Team sportolója az olasz Andrea Guardini tűnik, aki 2012-ben a Giro D´Italian szakaszgyőzelmet ért el. A sprintekben jeleskedő olasz viszont a sepsiszentgyörgyi prológon nem jeleskedett, hiszen a 37. helyen végzett.

Sokáig úgy nézett ki, hogy a Novák Team korábbi kerekese a 13-ként induló, Szergej Cvetkov, behúzza a prológ győzelmet, de a végére maradtak az izgalmak. A 74-iknek rajtoló lengyel Adrian Kurek hét másodpercet vert a honosított moldávra behúzva a győzelmet. Kurek után nem sokkal pedig jött a honfitársa Sztaniszlav Aniolkowski is, de végül ő már nem tudta beelőzni a moldávot.

Érdekesség, hogy az első 20 versenyző között hét lengyel sportoló is van az idei Székelyföld Kerékpáros Körversenyén rajthoz álló két lengyel csapatból.

A prológ végeredménye
1. Adrian Kurek (Mazowsze Serce Polski Team) 6:45:77
2. Szergej Cvetkov (Románia válogatottja) +7:76 mp.
3. Sztaniszlav Aniolkowski (CCC Developement Team) +10:55 mp.