15 éves a Sapientia EMTE Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszéke

A Sapientia EMTE Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszéke közvetlenül Románia EU-csatlakozása előtt, 2006 szeptemberében jött létre. Ennek megfelelően feladata az európai ügyekben jártas, motivált és felkészült fiatal szakemberek képzése, akik az erdélyi magyarság szolgálatára lehetnek az új helyzetben. A Tanszék megalakulásának 15. évfordulóját eredetileg 2021 őszén terveztük megünnepelni, de a koronavírus világjárvány negyedik hullámának csúcsán erre természetesen nem kerülhetett sor. Ezért lett egy féléves csúszás, de az évforduló megünneplésére még a tanév vége előtt immár lehetőség nyílt.

A közismert nevén NKET Tanszék oktatási kínálata kezdetben csak egy alapképzési szakból állt, a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szakból, majd 2011-től a Budapesti Gazdasági Főiskola (ma Budapesti Gazdasági Egyetem) Külkereskedelmi Karával (BGE KKK) együttműködésben – annak székhelyen kívüli képzési formájaként – Nemzetközi Tanulmányok mesterképző is indult. Ebből fejlődött ki 2014 szeptemberétől a Tanszék saját, nagy sikerű mesterképzője, a Diplomácia és Interkulturális Tanulmányok mesterszak. Oktatási kínálatunk immár 5 éve doktori iskolát is magában foglal, amely a közigazgatástudomány szakterületén a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel (NKE) együttműködésben valósul meg.
A képzési tartalom és misszió tekintetében összességében elmondható, hogy a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék a fent említett képzési kínálat révén az elmúlt 15 esztendőben az erdélyi magyarság egyik fontos érdekképviseleti képzőhelyévé, háttérintézményévé vált, számos vezető szakembert, munkatársat biztosítva a kisebbségi közösség civil, ifjúsági, egyházi, politikai stb. intézményeinek.

Fennállásának másfél évtizede alatt a Tanszék számos felsőoktatási és közintézménnyel, tudományos műhellyel, civil szervezettel épített ki szakmai partneri kapcsolatokat. Különösen szoros kapcsolatban áll az NKE és a BGE mellett a Eötvös Lóránd Tudományegyetemmel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Metropolitan Egyetemmel, a Partiumi Keresztény Egyetemmel stb. Állandó együttműködő partnerünk Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Kincses Kolozsvár Egyesület, a Romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a miskolci székhelyű Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága stb. A velük való együttműködésünk révén bővült oktatási kínálatunk és megvalósulhattak különleges szakmai programjaink.

A Tanszék oktatási filozófiája arra épül, hogy a felületes és eredményszegény tömegképzés helyett valódi szakmai felkészítést nyújtson. Ezért eleve a kiscsoportos oktatásra állt rá. Ez biztosíthatja a közvetlen tanár-diák kapcsolatot, ami alapja a sikeres oktatásnak. A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Szak ezért korlátozott számú helyet hirdet a felvételin: 23 tandíjmentest és 7 tandíjhozzájárulásost (ami jelképesnek mondható éves tandíjat feltételez). Hasonlóképpen a Diplomácia és Interkulturális Tanulmányok mesterszak is 8 tandíjmentes és 7 tandíjhozzájárulásos helyet hirdet minden évben. Ennek megfelelően alapképzéses és mesteris évfolyamaink viszonylag kis létszámú, de jól összeszokott, magas belső kohézióval bíró diákcsoportokat alkotnak.

Végzettjeink száma az elmúlt évek alatt igen szépen gyarapodott: Összesen 387 fiatal kezdte meg nálunk tanulmányait az alapképzési szakon, ami 15 év alatt átlagosan majdnem 26 (25,8) diákot jelent évfolyamonként. A mesterképzőn, annak 8 éves működése alatt, ez az átlag megközelítőleg 9 (8,62). Először 2009-ben volt végzős évfolyamunk a 3 éves alapképzésen, s az azóta eltelt időben összesen 13 évfolyam végzett, 132 tanulmányaiban integralista hallgatóval. Nagy többségük (összesen 114) sikeresen államvizsgázott is. A 2016 óta összesen 6 végzős mesteri évfolyamunkban 33 diák végezte el a kétéves képzést, akiknek több mint kétharmada, 23 hallgató sikeresen megvédte mesteri disszertációját. Összességében tehát jelentősen meghaladja már a százat azon diplomával is rendelkező magyar szakemberek száma, akik a Sapientia EMTE keretében anyanyelvükön végezték el a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok, valamint a Diplomácia és Interkulturális Tanulmányok mesteri szakot.

Büszkék vagyunk diákjainkra, akiknek nagyszerű eredményei visszaigazolják a kiscsoportos oktatás által nyújtott magasabb színvonalú szakmai képzést. Hallgatóink rendszeresen résztvesznek a Kari Tudományos Diákköri Konferenciákon, ahol eddig közel 80 sikeres TDK-dolgozattal (I., II., III. díjak, különdíjak, dícséretek) szerepeltek. Többen közülük az OTDK-ra is kijutottak, ahol szintén remekül szerepeltek: I. díjak, különdíjak fűződnek itt is a nevükhöz, amelyekkel intézményünk hírnevét is öregbítik. Legtöbbjük a nagyon sikeres Tutori Programunk résztvevője, amelynek keretében évente 5–10 hallgatónk oktatóink közvetlen irányításával végez szakmai kutatómunkát.

Diákjaink számára a nálunk töltött egyetemi éveik alatt az egyik legnagyobb élmény a 2007 óta minden két évben (eddig összesen 7 alkalommal) megszervezett, egyhetes brüsszeli tanulmányút, amelynek keretében az Európai Unió vezető intézményeit látogatjuk meg. Ezt egészítik ki bukaresti és budapesti tanulmányútjaink, amelyek az állami intézmények jobb megismerésére fókuszálnak. Legutóbb 2022. április 12–15-e között jártunk 17 fős diákcsapatunkkal Bukarestben, ahol mások mellett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Hegedűs Csilla államtitkár is fogadott minket.
A Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék már létrehozásától kezdődően Egyetemi Estek címmel igen sikeres előadássorozatot indított útjára. Ennek témája a Világpolitika a XXI. században, s mára már közismert lett Kolozsváron. Lényege, hogy külsős meghívottaink (egyetemi oktatók, külpolitikai elemzők, szakemberek) a nagyközönség előtt is nyitott előadásuk keretében mutatják be kutatási eredményeiket és számos aktuális témát. Az elmúlt 15 év alatt összesen 64 Egyetemi Esténk volt, amelyeken előadóink három kontines majd 10 országából érkeztek. Csak néhányukat kiragadva, előadást tartott nálunk Tőkés László püspök, Szilágyi Mátyás korábbi kolozsvári magyar főkonzul, dr. Vekov Károly történész, dr. Ferber Miklós, az Eastern Michigan University Ipari Technológia Karának professzora, dr. Vámos Lászlóné-Katalin igazságügyi főtanácsos, Madridban Nemzetközi Protokoll Érdemrenddel kitüntetett szakértő stb.

Tudományos tevékenységünk nemzetközi adatbázisokban jegyzett, angol nyelvű szakmai folyórat kiadását is magában foglalja. Az Acta Universitatis Sapientiae sorozat keretén belül a Tanszékhez kapcsolódik a European and Regional Studies sorozat, amely immár 20 kiadott lapszámot ért el, benne a Tanszék oktatóinak tanulmányaival és számos hazai meg külföldi jeles szakember tudományos írásaival. Folyóiratunk évente két megjelenő lapszámában több nemzetközi kutatási projektünk eredménye is szerepel. Jelenleg három futó nemzetközi projektünk van partnerintézményekkel Olaszországól, Spanyolországból, Portugáliából, Walesből, Belgiumból, Hollandiából, Görögországból, Magyarországról, Szlovéniából, stb.

A Tanszék kimagasló tudományos tevékenységét bizonyítja, hogy fennállásának 15 éve alatt 23 nagyobb szabású konferenciát, közöttük számos nemzetközi jellegű szakmai fórumot szervezett. Ezek közül több a kisebbségi jogok témakörében került megszervezésre kétévi rendszerességgel, kezdve a 2008-as European Union – Nations and Minorities című, nemzeti kisebbségek helyzetét vizsgáló és feltáró konferenciával. E nagysikerű sorozat következő rendezvényére éppen a közeljövőben, 2022. május 26–27-én kerül sor, a mintegy 25 előadásból álló Framing kinstate policies: public arena and scholarly debates. Focus on CEE and Hungary címet viselő nemzetközi konferencia formájában. Mindezek mellett, magyar vonatkozásban említésre érdemes a magyar civilek szovjetunióbeli fogságát bemutató, úttörő jellegű, 2014 októberi konferenciánk is Szovjet deportálások a Kárpát-medencében 1944–1945-ben címmel, amelynek sikere folytán 2024 őszére tervezünk egy újabb, hasonlóan nagyszabású rendezvényt a témában.

Végül röviden összefoglalva a nálunk végzett hallgatók, alumnisaink helyzetét, elmondható, hogy diákjainkat sikeresen állítjuk pályára: 51%-uk a széles értelemben vett szakmában helyezkedik el, több mint 27%-uk továbbtanul. Többen komoly karriert futnak be. Közöttük van konzul (Hollósy Richárd), sőt államtitkár is (Kacsó-Doboly Izabella-Mária).