XX. Míves emberek sokadalma

Nagy örömmel jelentjük be, hogy a Míves Emberek Sokadalma az idei évben július 14-16 között kerül megrendezésre, amelyre idén is szeretettel várjuk a kézművesség és a helyi kultúra rajongóit. A helyszín változatlanul a székelyudvarhelyi Városi Park. A XX. Míves Emberek Sokadalma fő célja, hogy népi hagyományaink és kézműves mesterségeink kincsesházát megmentsük a feledéstől, és továbbadjuk őket. A népi kultúra a tárgyalkotó népművészeti közösségek megerősítése, a minőségi értékőrzés, a hagyományos népi kultúra továbbörökítése mind-mind feladatunk.

Az idei XX. jubileumi Míves Emberek Sokadalmának egyik legfőbb különlegessége, hogy a meghívott kézművesek, alkotók úgynevezett Ligetekbe rendeződve kapnak standokat és kiállítótereket. Ezáltal nagyobb hangsúlyt kapnak az egyes földrajzi régiók, tájegységek kulturális sajátosságait, és a Ligetek zárt jellegéből fakadóan autentikus élményt biztosítunk a látogatóknak, ugyanakkor a székelyföldi székek közösségét erősítjük. A folyamatos kézműves foglalkozások, mesterségbemutatók, a kiállítások, interaktívvá teszik a rendezvényt, felnőtt, gyerek egyaránt megtalálja a legkedvesebb programját. Díszmeghívottaink, a kazahsztáni és vajdasági népművészek, egyedi foglalkozásai sok embert vonzanak majd a jurtákban felállított kiállításra.

A látogatóink a háromnapos Míves Emberek Sokadalmán több kézműves tevékenységgel, kézműves termékekkel, művészi alkotásokkal találkozhatnak. Egyes míves mesterségeket ki is próbálhatnak. A rendezvénysorozatot zenekarok és előadóművészek fellépései színesítik, szombaton a Sebő Együttes teremti meg az ünnepi hangulatot.

Külön köszönettel tartozunk a szervező partnereknek, akik lehetővé tették a Míves Emberek Sokadalmának létrejöttét. Partnereink a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal munkájának köszönhetően a helyi lakosság és a városba érkező vendégek számára egyedi fesztiválélményt nyújtunk. Bízunk benne, hogy a rendezvénysorozat maradandó értéket fog képviselni és tovább öregbíti a térségünk hírnevét, kultúránk ismertségét.

A rendezvény a MOL-Új Európa Alapítvány Határtalan nyár 2023 programsorozat része. Köszönetünket nyilvánítjuk ki a Míves Emberek Sokadalma főtámogató partnerének: a MOL-Új Európa Alapítvány idén lehetővé tette, hogy egy innovatív, értékmegőrző programsorozathoz csatlakozzunk, és ezzel bekerüljünk a hasonló célú nemzetközi rendezvények közé.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a fesztiválra!

Lőrincz Zsuzsanna
Artera Alapítvány

Bartalis Izabella
Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

Székelyudvarhely
2023. június 6.