23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle: Lakatos Róbert kapja idén a Sárga Csikó Díjat

Sárga Csikó Díj

Az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett kitüntetést a Filmtett Egyesület 2012-ben alapította, és évente adományozza egy-egy olyan személyiségnek, aki munkásságával alkotóként, szakmai példaképként, oktatóként elévülhetetlen érdemeket szerzett, tevékenységével gazdagítja az erdélyi magyar filmes kultúrát, illetve jelentős mértékben segíti vagy segítette kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A Filmtettfeszt zárógáláján átadott díj tisztelgés egy-egy kiváló erdélyi filmes szakember vagy művész tehetsége és elhivatottsága előtt. A díjat 2023-ban Lakatos Róbert kapja.

Lakatos Róbert 1968-ban született Kolozsváron. 2000 áprilisában, a híres łódźi Lengyel Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőrszakán diplomázott. Viszonylag ritkán áll elő új filmmel – olyankor inkább rendezőként, mint operatőrként, és szeret nemzetközi fesztiváldíjakat besöpörni: az Ördögtérgyét Szlovákiában, a Mosznyt a budapesti Verzión, a Csendországot Moszkvában, első egészestés alkotását, a dokumentum- és a fikciós film műfaji határán egyensúlyozó Bahrtalo!-t Karlovy Vary patinás fesztiválján díjazták. Legfrissebb filmje, a Ki kutyája vagyok én? ugyanerre a határvonalra tért vissza, és hasonlóképpen szórakoztató, csakhogy ezúttal szatirikus hangnemben beszél az átpolitizált erdélyi, kisebbségi létről.

Lakatos a kolozsvári Argo Audiovizuális Egyesület alelnöke, művészeti igazgatója és több film producere. Az Erdélyi Magyar Filmszövetség alapító tagja és elnöke. A Filmtett folyóirat első szerzői közé tartozott, 2000–2001-ben megjelent, Filmiskola című, főképp filmtechnikai témákkal foglalkozó rovata máig népszerű. Azóta három önálló kötete is megjelent, tanulmányait a ME.dok és az Erdélyi Múzeum közölte.

A Sapientia EMTE oktatójaként évek óta tanít gyakorlati tantárgyakat – filmrendezést, dokumentumfilmezést, operatőri és filmnyelvi ismereteket – pályakezdő fiatal erdélyiek tucatjainak.

Lakatos Róbert tiszteletére vasárnap, október 8-án 14 órai kezdettel, a Győzelem moziban levetítjük a rendező Ki kutyája vagyok én? című, legfrissebb alkotását.

Fám Erika-díj
A Filmtett Egyesület 2019-ben alapított filmkritikusi nívódíját a Filmtett Erdélyi Filmes Portál egy-egy kiváló, évek óta hűséges, gazdag szerzői portfólióval rendelkező, külső munkatársa veszi át a Filmtettfeszt zárógáláján. A trófea a Sárga Csikó Díj alacsonyabb mása. A nívódíj 2021-ben felvette a Fám Erika-díj nevet. Egyesületünk ezzel a jelképes gesztussal szeretne méltó emléket állítani fiatalon elhunyt munkatársunknak, a sepsiszentgyörgyi filmesztéta és tanár Fám Erikának.

A díjat idén a gyergyószentmiklósi születésű, Csíkszeredában felnőtt, jelenleg Budapesten élő filmkritikus, Szabó R. Ádám kapja, aki 2013 legelejétől a Filmtett rendszeres szerzője. 2011-ben végzett a Sapientia EMTE Fotó-film-média szakán, és egyetemi tanulmányai idején kezdett érdeklődni a filmkritikaírás iránt. 2013-ban sikeresen pályázott a Filmtett Egyesület nyári alkotótáborának filmológus csoportjába, ahol tovább bővítette ezzel kapcsolatos tudását, míg végül a Filmtett szerzőcsapatának stabil tagjává nem vált.

Az elmúlt tíz évben több mint 160 írása jelent meg a Filmtett Erdélyi Filmes Portálon. Írt többek közt tanulmányt a Dűne filmes feldolgozásairól, a videojáték-adaptációkról és képregényfilmekről, nem konvencionális Krisztus-ábrázolásokról, elemezte a horrorfilmek kísértetház toposzát és a nemi szerepek alakulása a franchise-okban, de több fesztivál- és forgatási beszámolója, valamint könyvrecenziója is megjelent a honlapon. Publikációinak java része mégis kritika: ízig-vérig erdélyi szerzőként jó érzékkel közelít a helyi és a magyarországi alkotók munkáihoz, miközben lelkesen igent mond egy-egy hollywoodi franchise legújabb darabjával kapcsolatos szerkesztői felkérésre is.

Szabó R. Ádám sokoldalú zsurnaliszta: volt vágó és műsorvezető az Erdélyi Magyar Televíziónál, dolgozott műsorvezetőként az Erdély FM-nél, publikált a vásárhely.ro portálon. Jelenleg főállásban a Nyitott Akadémia operatőreként és vágójaként dolgozik. Újságírói és kritikusi munkája mellett a szépirodalmat is előszeretettel műveli: Rozsé kalandjai című 2018-as kötete a krimiműfajt dekonstruálja.