23. Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum - CS/END, avagy: Megtört csend, a csend vége

Július 25 és augusztus 5. között huszonharmadik alkalommal lesz Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál. Idén is több alkotóműhelybe jelentkezhetnek be a résztvevők. Részletek és bejelentkezés: www.minimumparty.org.
Idei tábor-témánk, az – az immár több mint húszéves – évről-évre történő természetbe való kivonulásunk alapgondolatához kapcsolódik. Ki, a természetbe a művészettel! – kiáltottunk fel ifjonti lelkesedéssel, és valljuk be, jobban vonzott a jó bulit ígérő „civilizációból” való kiszakadás, mint a természet maga.

=====
Ha beírjuk a keresőbe, (az idézőjelbe tett) „megtörte a csendet” kifejezésre 130 ezer találatot kapunk. Csak néhány érdekesebbet hadd idézzek ide: „Zuckerberg megtörte a csendet, és elismerte, követtek el hibákat”, „Megtörte a csendet Kerényi Miklós, szerinte ő az áldozat”, „Megtörte a csendet Harvey Weinstein: ezt mondta a erőszak vádjára”, „Megtörte a csendet Lázár: a Facebook törölte a videóját”, „Pogba megtörte a csendet: Mourinhóról és jövőjéről is beszélt”, „Végre megtörte a csendet Hosszú Katinka: csak úgy ragyog friss fotóin”, „A világ legidősebb embere 256 évesen megtörte a csendet”, „Megtörte a csendet Dancs Annamari, őszintén beszélt szakításáról”, „XVI Benedek Emeritus pápa megtörte a csendet” stb. Nyilvánvaló, hogy ez a szófordulat hatásvadász használata felkelti a vélt, vagy valódi titkokra kiváncsiak figyelmét, és az újságírók még akkor is használják, ha az illető még egy napot sem várt ki a nyilatkozatával. Az elért hatás persze annál nagyobb, minél régebbi titokról van szó, például, ha valaki 256 évig titkolja a születésnapját.

Komolyra fordítva a szót: nem a bulvár, vagy a napi politika érdekelt, amikor a csendet választottam idei témánkul, hanem az – az immár több mint húszéves – évről-évre történő természetbe való kivonulásunk alapgondolata. Ki, a természetbe a művészettel! – kiáltottunk fel ifjonti lelkesedéssel, és valljuk be, jobban vonzott a jó bulit igérő „civilizációból” való kiszakadás, mint a természet maga. Azonban a természet: csend. Főleg, ha nem hozzuk magunkkal a világ zaját. De, hát magunkkal hozzuk, és csak lassan vetkőzzük le tíz nap alatt azt a kényszeres keresgélést, ami városi létformánkban ahhoz kell nekünk, hogy inger-morzsákhoz juthassunk az amúgy ingerküszöbünket egyre feljebb toló média-dömping közepette. De az igazi csendet csak a passzivitás felvállalása teheti megélhetővé. Mert ez a csend, amit itt találunk meg, egy telített, sűrű csend, amiben elképesztő információ-dózis van; csakhát öntörvényű, és éppen ezért, nem a saját szabályaink mentén nyilatkozik meg számunkra.
=====

Azonban a természet: csend. Főleg, ha nem hozzuk magunkkal a világ zaját. De, hát magunkkal hozzuk, és csak lassan vetkőzzük le tíz nap alatt azt a kényszeres keresgélést, ami városi létformánkban ahhoz kell nekünk, hogy inger-morzsákhoz juthassunk az amúgy ingerküszöbünket egyre feljebb toló média-dömping közepette. De az igazi csendet csak a passzivitás felvállalása teheti megélhetővé.

Mert ez a csend, amit itt találunk meg, egy telített, sűrű csend, amiben elképesztő információ-dózis van; csak hát öntörvényű, és éppen ezért, nem a saját szabályaink mentén nyilatkozik meg számunkra. Igazából az boldogította a mindenkori embert leginkább, ha saját maga kreálta világban élhetett, a kiszámíthatatlan és veszélyes külvilággal szemben. Attól vagyunk emberek, hogy csendtörők vagyunk. Sőt, csendségtörők. Várunk minden érdeklődőt a Tiszás tövébe, Kászonba. Törjük meg a csendet.

Alkotóműhelyek és műhelyvezetők: vizuális (képzőművészeti) műhely (Benedek Elemér – Mány), fotóműhely (Kerekes Emőke – Kolozsvár), filmesműhely (Fogarasi Gergely – Budapest), zeneműhely (Mezei Szilárd – Zenta, és Hock Ernő – Budapest), táncműhely (Mezei Kinga – Zenta), íróműhely (Vida Gábor – Marosvásárhely), filozófiaműhely (Pálfalusi Zsolt – Budapest ), kézműves műhely (Mátyás László – Kolozsvár), + Élboy – kísérleti színházműhely (Szabó Attila – Miskolc).

A dokumentációs csoport tagjai: videó: Schneider Tibor (Kolozsvár), fotó: Rúzsa István (Kolozsvár).

Az alkotótábor nyitott úgy a szakmabeliek, mint a művészetkedvelők számára. A közös alkotás, a résztvevők spontán kapcsolatépítése és (nem utolsósorban) a kikapcsolódás hozza létre azt a valóban nem hétköznapi közösségi élményt, ami a Minimum Party alkotótábort egyedivé teszi a hozzá hasonló rendezvények palettáján. A műhelyleírások és a tábor részletes meghirdetése a fent említett honlapon található.

Partnerenk: Kászonaltíz Polgármesteri Hivatala, Kazun Kulturális Egyesület, Dr. Lukács Mihály Általános Iskola (Kászonaltíz), Tuzson János Általános Iskola (Kászonújfalu).

https://www.facebook.com/events/196708154371139/
http://kezd.in/mw8tM