4. Manus Őrkői Cigánytalálkozó Sepsiszentgyörgyön 2020 Szeptember 30. és október 4

Végre elérkezett! Szeptember 30. és október 4. között immár negyedik alkalommal kerül megszervezésre Sepsiszentgyörgyön a Manus Őrkői Cigánytalálkozó. A koronavírus-járvány miatt őszre tolt rendezvény a halasztás ellenére sem veszített az ígért lendületből: színes folklórbemutatókkal, mozgalmas programpontokkal várják az érdeklődőket.

Az augusztusról szeptember végére átütemezett Manus Őrkői Cigánytalálkozó négy napon át kínálja a színes roma kultúra népszerűsítését célzó, illetve a találkozás jelentőségét hangsúlyozó eseménypontokat. A rendezvény első napján (szept. 30.) déli 12 órától szentmisével és az őrkői Szerencsekerék avatásával indul a program, majd délutánra Sepsiszentgyörgy belvárosába, a Szimpla Kávézóba várják az érdeklődőket. Utóbbi helyszínen 17 órai kezdettel Fodor Kele Ákos irodalmi műsorát követhetjük nyomon, majd 19 órától a Manus Jazz nevű formáció koncertjére kerül sor.
Október első napján, csütörtökön a már jól megszokott helyszínre, a Borvíz utcai halastavak mellé költözik a rendezvény, ahol délelőtt 11 órától a vásártér kialakítása zajlik, illetve a délutáni órákra bográcsozást és közös örömzenélést terveznek a szervezők.

Péntektől igazi programdömpingre számíthatunk a Manus fesztiválhelyszínén: a délelőttönként kezdődő Cigány vásár keretében többek közt kézműves workshopokon vehetünk részt, de bátran válogathatunk majd a spontánul szervezett turkáló és a kirakodóvásár termékei közül is. A hétvége folyamán a legkisebbek sem unatkozhatnak, hiszen délutánonként gyerekfogprogramokkal is készülnek a szervezők. A Manus Játszótéren szervezett foglalkozásokon többek közt origamira, festésre, zsonglőrködésre, vásári játékokra és kalandparkozásra is lehetőség lesz.

Szintén folyamatos programpontként a cigány témákra összpontosító előadások, illetve a szakmai párbeszédek is helyet kapnak a Manuson. Szombat este 7 órától például az Orza Călin által vezetett, Vérében van a tánc című kerekasztal-beszélgetésre és demonstrációra kerül sor. A hétvége folyamán ugyanakkor számos érdekességre is számíthatunk: a filmvetítések mellett bemutatkoznak majd a fiatal roma tehetségek, lesz villámcsődület, Cigány Taxi, színházi előadás, kézműves bemutató és verselés is. A rendezvényen hangsúlyos szerepet kap ugyanakkor a mozgás és a sport, így a házigazdák többek közt lóversenyt és focimérkőzést is szerveznek.

Nem utolsó sorban, az esti koncertek és táncbemutatók miatt is érdemes kilátogatni a hétvégén a Manus Bórvíz utcai helyszínére. Péntek este például a Manus Jam Session keretében Olivér és bandája fog zenélni, majd este fél 10-től Majláth Attila koncertjére kerül sor. Szombaton az Amenkha Őrkői Táncegyüttes és Eötvös Rémusz, a Fölszállott a páva elődöntőse fog színpadra lépni, ezt követően a Maros megyei Ave Amentza Romale nevű formációt hallgathatjuk meg, az estét pedig Tomy és a Romafest élő koncertje zárja. Vasárnap este fél 9-től a már visszatérő fellépőnek számító Nadara fog színpadra lépni, a koncertet pedig Cigány táncház és Gyorgyi Dzsipo Diszkója követi.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a rendezvény ideje alatt, naponta 15 és 23 óra között Cigány Taxi üzemel. Az oda-vissza közlekedő lovas szekéren a Három Rózsától a Manus helyszínéig juthatnak el a résztvevők.

A rendezvény létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Román Kulturális Alap (Asociaţia Fondului Cultural Naţional – AFCN) és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogatja.

A Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional fontosnak tartja leszögezni, hogy az általa támogatott projektek nem tükrözik szükségszerűen az álláspontjukat, és nem vállalnak felelősséget a projekt tartalmáért, illetve azért a módozatért, ahogyan a projekt eredményei felhasználásra kerülnek. A program tartalmáért és hatékonyságáért a Lármafa Egyesületet terheli minden felelősség.

PROGRAM:

Szeptember 30. Szerda
12:00 - Szentmise és az őrkői Szerencsekerék avatása – Kalányos Ottó plébános (Őrkői templom)
17:00 - Irodalmi est Fodor Kele Ákossal (online, Szimpla Kávézó)
19:00 - Manus Jazz (Szimpla Kávézó)

Október 1. Csütörtök
11.00 - vásárépítés, bográcsozás, örömzene

Október 2. Péntek
11:00 - 19:00 - Cigány vásár: kézművesség, kirakódóvásár, turkáló, kézműves workshop
14:00 - 18:00 - Gyerekfoglalkozások: origami, festés, zsonglőrködés, vásári játékok, kalandpark (Manus Játszótér)
15:00 - Lóverseny
16:00 - Kézműves bemutató
16:00 - Filmek a Manuson - Sára Sándor: Cigányok / Ördögszekér
17:00 - Dokumentumfilm vetítés, közönségtalálkozó az alkotókkal: Vörös T. Balázs
18:30 - Manus kerekasztal-beszélgetés cigány témában a Sepsi GAL jóvoltából
19:30 - Gergely Zoltán verselése
19:40 - Tehetségek a Manuson: Gáspár Csaba és tanítványai
20:00 - Manus Jam Session: Olivér és bandája
21:30 - 23:00 - Open Stage (nyitott színpad): Majláth Attila koncert

Október 3. Szombat
11:00 - 19:00 - Cigány vásár: kézművesség, kirakódóvásár, turkáló, kézműves workshop
11:00 - Focimérkőzés Péter Szabolcs vezetésével: Őrkő, Csíki negyed, Szépmező, Kőröspatak
12:00 - 18:00 - Gyerekfoglalkozások: origami, festés, kerámiafestés, énektanítás, zsonglőrködés, vásári játékok, kalandpark, táncház (Manus Játszótér)
16:00 - Filmek a Manuson - Őrkői gyűjtések / Ahogy az isten elrendelte… (kászoni történet)
18:00 - Előadások cigány témában (néprajz, történelem)
19:00 - Vérében van a tánc (etnográfiai kerekasztal-beszélgetés és demonstráció, Orza Călin vezetésével)
20:00 - Amenkha Őrkői Táncegyüttes és Eötvös Rémusz, a Fölszállott a páva elődöntőse
20:30 - Ave Amentza Romale (MS)
21:00 - Romafest (MS)
22:00 - 23:30 - Tomy élő koncert feat. Romafest

Október 4. Vasárnap
11:00 - 19:00 - Cigány vásár: kézművesség, kirakódóvásár, turkáló, kézműves workshop
12:00 - 18:00 - Gyerekfoglalkozások: origami, festés, kerámiafestés, énektanítás, zsonglőrködés, vásári játékok, kalandpark (Manus Játszótér)
16:00 - 18:00 - Filmek a Manuson - Tony Gatlif: Latcho Drom
18:00 - Előadások cigány témában
19:00 - Színházi előadás őrkői gyerekekkel
19:30 - Eredményhirdetés, ajándékozás, fesztiválzárás
20:30 - 22:00 - Nadara
22:00 - 23:00 - Cigány táncház / Dzsipo Diszkó Gyorgyival

* A szervezők fenntartják a műsorváltozás jogát.
** Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a rendezvény ideje alatt, naponta 15 és 23 óra között Cigány Taxi üzemel. Az oda-vissza közlekedő lovas szekéren a Három Rózsától a Manus helyszínéig juthatnak el a résztvevők.