V. Brassói Magyar Napok – szeptember 16 - 20 - Koncert program:

Fernet Blues Company - 2015 szeptember 16, 22:00 óra , Ciucas Sörudvar, Brassó
A hazai bluesgeneráció egyik legizgalmasabb bandájaként emlegeti a szakma a Fernet Blues Company brassói zenekart. Műsoruk a visszajelzések alapján "érzelemgazdag" "előremutató" és "forró hangulatú"... A zenekar saját zenéje a soul a blues és rock határán mozog, de bátran nyúlnak a blues klasszikusaihoz is (a közönség nagy örömére)- a saját szájízük szerint. A Fernet Blues Company hobbyzenekar 1999-ben alakult 5 kísérletezõ kedvű zenészbõl. A zenéjük alapjaiban blues, de a kötelezõ formákról gyakran leválik, hogy tágasabb, kötetlenebb zenei formákba is eljusson. A csapat 15 éve rendszeresen jelen van klubokban, pubokban, fesztiválokon, városnapokon, karitatív rendezvényeken. Játékukban több stílus keveredik, a blues, a funky, a jazz mellett időnként swing vagy rock is előfordul. A Fernet talán az egyetlen olyan hazai formáció, amelynek repertoárján e több mint százéves műfaj minden árnyalatát meg lehetett találni. Fő karakterét nemcsak az “electric blues “negyvenes–ötvenes évekbeli megjelenése előtti hagyományokból merítő repertoárja adja, hanem dalaik szokatlan hangszerelése is. A “Ferneteges” élőzenei produkciót éjfélbe nyúló Afterparty követi.

Quimby Koncert - 2015 szeptember 19, 19:00 óra , Nagyszínpad -Tanács Tér, Brassó
A 2011-ben húsz éves Quimby hazánk egyik legnépszerűbb zenekara, a fesztiválok állandó nagyszínpados fellépője, klubkoncertjei, színházas fellépései egyaránt eseményszámba mennek. Olyan formáció melynek lemezeire, zenéire és - ami legalább ennyire fontos - szövegeire nem lehet nem odafigyelni. A Quimby két évtizedes pályafutása alatt kilenc albumot jelentetett meg – ezek közül kettő, az Ékszerelmére és a Kilégzés az év albuma díját nyerte el.
A zenekar lemezei többpetéjű ikrek – a szülők azonosak, ám az utódok csak részben hasonlítanak egymásra. Ha az érzékek felől közelítünk: lemezről lemezre más ízek, más zamatok, más fűszerezés, némileg más erők, más vektorok – de ugyanaz az érzékenység és energia. Az együttes a szigorúan vett könnyűzenei vizeken túl is kalandozik, s bátran megy a horizont mögé, a zene és más művészeti ágak határterületire.


Edda Művek - 2015 szeptember 20, 19:00 óra , Nagyszínpad -Tanács Tér, Brassó
Az Edda Művek Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttese. Az együttes magva 1973-ban alakult Griff néven, majd 1974-től Edda néven folytatták (ezt tekintjük a zenekar születési évének a „miskolci időszámítás” szerint, valamint ez év szeptemberében lett Pataky Attila az énekes). 1977-ben került a zenekarba Slamovits István, akinek a zenéje meghatározta a zenekar hangzásvilágát. A klasszikus „bakancsos” felállás 1978 szeptemberére állt össze, amikor Zselencz László is a zenekar tagja lett. 1980-tól lett Edda Művek a nevük, és ezt tekintjük a zenekar születési évének „országosan”. A zenekar nevében a „művek” szó azt szimbolizálja, hogy az együttes Miskolcon, egy tipikus északkelet-magyarországi iparvárosban – az „acélvárosban” – kezdte pályafutását. A lemezeladást nézve Magyarország egyik legsikeresebb rockcsapata lett. Szinte valamennyi lemezük "bearanyozódott". Ők voltak az elsők, akiknek vidéki létükre sikerült megtörniük a fővárosi bandák egyeduralmát.