5. Bukaresti Magyar Jazznapok

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest „legfiatalabb” fesztiválja, a Bukaresti Magyar Jazznapok idén október 3-6. között immár ötödik alkalommal nyújt lehetőséget a bukaresti közönségnek, hogy élőben is megismerkedhessen a kortárs magyar jazzélet kiválóságaival. A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, és olyan jelentős partnerekkel közösen, mint a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Akadémia, a Green Hours Jazz Café és a CREART, négy koncertet és egy mesterkurzust felölelő rendezvénysorozatra várjuk az érdeklődőket, melyen a jazz különböző irányzataiban jártas, a nemzetközi jazzélet kiemelkedő magyar szereplőinek zenéjét élvezhetik.

Fellép a világhírű Djabe, jelen lesz a Magyar Jazz Szövetség elnöke által fémjelzett Bágyi Balázs New Quartet. Koncertezik és mesterkurzust is tart a crossover zenei stílus nemzetközileg elismert, kiemelkedő művésze, Káel Norbert. Az erdélyi magyar jazz személyiségei közül pedig Cári Tibor lép színpadra, rengeteg filmzene és színházi zene szerzője.

Október 3-án, kedden, 19:00 órától, az 5. Bukaresti Magyar Jazznapok nyitókoncertjén, a CREART Teatrelli termében Magyarország elsőszámú jazz/world fusion zenekarát, az immár negyedévszázados történetre visszatekintő Djabe együttest hallgathatja meg a közönség. A Gărânai Jazzfesztiválon Steve Hackett vendégszereplésével 13 000 néző előtt fellépő együttes egyedi zenét játszik, melyben a jazz keveredik a magyar és a világzene különböző elemeivel. Az együttes tagjai: Barabás Tamás – basszusgitár, Égerházi Attila – gitár, Kaszás Péter – dobok, Koós-Hutás András – trombita, Bubenyák Zoltán – billentyűk, Karvaly Tibor – hegedű.

Október 4-én, szerdán, 19:00 órától a Green Hours Jazz Caféban (Victoriei sgt. 120.) Cári Tibor zeneszerző-zongorista, akit több romániai és magyarországi film és színházi produkció zeneszerzőjeként is ismer a közönség, és Szabó J. Attila gordonkaművész elektro-akusztikus zenei projekttel lép a közönség elé.

Október 5-én, csütörtökön, 19:00 órától az Intézet koncerttermében várjuk a közönséget a Bágyi Balázs New Quartet lemezbemutató koncertjére. A post bop elemekből építkező akusztikus, kortárs jazz előadója, a Bágyi Balázs New Quartet idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ezzel az alkalommal jelentette meg Decade című lemezét.

Október 6-án, pénteken, 19:00 órától a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem Auditorium termében a nemzetközileg elismert szólistákból alakult, a klasszikus zene és a jazz fúzióját újszerű megközelítésben művelő Jazzical Trió koncertjével zárul a négynapos rendezvény. Az együttes tagjai: Káel Norbert – zongora, Jónás Géza – nagybőgő, Lakatos „Pecek” András – dobok.
De még mielőtt megszólalnának az 5. Bukaresti Magyar Jazznapok zárókoncertjének akkordjai, 16.00 órától a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem Auditorium termében Káel Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen improvizációt oktató zeneszerző, zongoraművész improvizációs mesterkurzust tart elsősorban zongoristáknak, melyen azonban bárki részt vehet, aki a jazz művészete iránt érdeklődik.

KÓSA András László
igazgató

Bukarest, 2023. szeptember 28.