53. Szejke Népzene- és Néptáncfesztivál

A Székelyudvarhelyi Művelődési Ház és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, partnerségben Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközponttal, idén június 22–23-án szervezi meg az immár 53. Szejke Népzene- és Néptáncfesztivált. A székelyudvarhelyi székhelyű Hagyományőrzési Központ harmadik éve társszervezője az eseménynek az intézmény Interetnikus néptáncfesztivál elnevezésű programja keretében.

Az interetnikus jelleggel megszervezett esemény meghívott tánccsoportjai szombaton, június 22-én 17 órától a székelyudvarhelyi Bethlen negyedi parkban ízelítőt adnak táncprodukcióikból, majd ezt követően, 21 órától nemzetközi táncházat tartanak a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház előcsarnokában. Vasárnap, június 23-án 10 órától Népviseleti parádé lesz a Tábor negyedben, a Városháza téren és a Művelődési Ház előtt.
Az ország különféle etnikumú néptánccsoportjai (örmény néptánccsoport Szamosújvárról, görög néptánccsoport Brassóból, rutén néptánccsoport Bistra-Máramarosból, szász néptánccsoport Nagyszebenből, ukrán néptánccsoport Suceavaról, orosz-lipován néptáncsoport Rădăuți-Suceava-ról, szerb néptánccsoport Karánsebesből) mellett fellép a Deákvári Naszály néptáncegyüttes Vácról, az Atasz táncegyüttes az ukrajnai Beregszászról, a Boróka Senior tánccsoport a magyarországi Barcsról, a Bartók táncegyüttes Budapestről, a Ceglédi Patkós Irma Művészeti Líceum tánccsoportja, valamint Hargita megye jeles néptánccsoportjai is képviseltetik magukat: az Izva Csíkszeredából, a Szilvamag néptánccsoport Oroszhegyről, a Kékiringó néptáncegyüttes és a Serittő néptáncegyüttes, Székelyudvarhelyről, a Fenyőalja néptánccsoport Székelyvarságról, az Iglice néptánccsoport Felsőboldogfalváról és a Gyöngyszem néptánccsoport Székelyszentkirályról.