A Filmtett Egyesület hetedik alkalommal hirdeti meg a Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle versenyét, a Filmgaloppot. Az erdélyi magyar filmeket megmérettető verseny évente műfajt vált: hol fikciós alkotások, hol dokumentumfilmek nevezését várjuk – vetésforgónk elvét követve idén ismét a dokumentumfilmeseket célozzuk meg.

A Filmgalopp versenye a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein, október 6. és 9. között zajlik. A jelentkezés határideje: 2021. augusztus 22., vasárnap 23:59. A beválogatott filmek listáját szeptember 1-jén tesszük nyilvánossá, a díjkiosztó a fesztivál záróünnepségén (október 9-én) lesz Kolozsváron.

A verseny célja ezúttal is fiatal, erdélyi, magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakma és a nagyközönség előtt, elbírálásuk egy szakmai zsűri által. Olyan 2019. január 1-je óta elkészült dokumentarista (élőszereplős vagy animált, de a valóságot rögzítő) alkotások nevezését várjuk, amelyek stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók, a filmek javarészben erdélyi helyszíneken készültek, javarészben magyar nyelven.

A nevezés ingyenes. A zsűri által legjobbnak ítélt film egymillió forint pénzjutalomban részesül a Nemzeti Filmintézet jóvoltából, a közönségkedvenc alkotás számára pedig a Nobila Casa ajánlott fel idén is 1000 lej pénzjutalmat.

A részletes kiírás elérhető a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle honlapján, a filmtettfeszt.ro/verseny oldalon, illetve további információkkal szolgálhat Jakab-Benke Nándor kollégám: 0742 159 442.

Kérjük, segíts, hogy felhívásunk minél több érdeklődőhöz eljusson, és szeretettel várunk a Filmtettfeszt bármelyik helyszínére és vetítésére 2021. október 6. és 10. között.