Péntek délután rajtolt el a céhes városban a Kritikus tömeg elnevezésű – idei utolsó – kerékpáros felvonulás, melyre mintegy 120 bringás nevezett be. Kicsik és nagyok, egyesületben és hobbiból kerekezők egyaránt részt vettek azon a kerékpározást népszerűsítő megmozduláson, amit az Európai Mobilitási Hét részeként a Béke Nemzetközi Napján szervezett meg a Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi Sportirodával. A rendezvényről készült fotók megtekinthetőek a szervezet Facebook oldalán!

A korábbi évek gyakorlatához híven a menet a céhes városi sportcsarnoktól indult, itt gyűltek össze a bringázás szerelmesei, hogy 5 kilométert tegyenek meg Kézdivásárhely belvárosában. Elsősorban a forgalmasabb utcákat érintették, hogy felhívják az emberek figyelmét, kerékpározni jó, ráadásul Kézdivásárhelyen ezzel az eszközzel minden pár perc alatt elérhető. A bringás demonstráció célja kezdetektől a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, amely mint ahogy a világban már számos helyen felismerték, alternatívát jelenthet a gépi erővel működtetett járművekkel szemben, illetve egyféle véleménynyilvánítás a kerékpárosok szempontjait figyelmen kívül hagyó úthálózatok miatt. A szervezők hangsúlyozzák, a legfőbb cél az, hogy a felvonulást követő munkanapon minél többen válasszák a kerékpárt közlekedési eszközül. Az esemény zárásaként a helyi Önkormányzatnak, a Finta Sport Kft.-nek és a Communitas Alapítványnak köszönhetően az előre beregisztrált bringások sorsolással kisebb ajándékokkal térhettek haza. A legidősebb résztvevő a 82 éves Ferencz Gábor volt.

Az egyik résztvevő elmondta, általában kerékpárral jár mindenhová. Szerinte ez azért jó, mert egyrészt mozog, sportol, másrészt pedig így óvja a környezetét. A szervezők ezúton mondanak köszönetet az illetékes szerveknek, ugyanakkor köszönik az önkéntesek hozzájárulását és segítségét ahhoz, hogy a kerékpáros demonstráció rendezett körülmények között valósulhatott meg!

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Miguel Paya