Mottó:
"…a Nő otthon. Az a hely, ahol kisimul a világ barázdáltsága… Otthonossága teszi élettelivé a helyet. Igen, az otthon a dolgok arculatán szétáramló tavasz... A nő a tavasz epifániája…"
dr. Jitianu Liviu

Ez volt a témája a 2014 november 15-én, negyedik alkalommal, a Csíksomlyói Áradat Egyesület tagjai által megszervezett, csíksomlyói Lány és Asszonytalálkozónak.
A Nők Egyesületének nyolc tagjával, harmadik alkalommal vettem részt, ezen az erőt adó, szívet-lelket szeretettel feltöltő, felejthetetlen rendezvényen.
A szervezők, az előadók gondoskodtak arról, hogy visszautazzunk időben a régmúlt időktől napjainkig, a nők szerepének különböző megvilágítását követve meghintődjön lelkünk önbizalommal és megtapasztaljuk, hogy milyen fontos a bennünk élő Örök Nő a családunk, társadalmunk számára.
Simó Irma pszichológus, mentálhigiénés szakember, művészetterapeuta, az Áradat egyesület elnöke és a rendezvény fő szervezője, a megnyitó beszédében köszöntötte a közel 200 lányt, asszonyt, fiatal és idős nőt.
Dr. Jitianu Liviu a Babes-Bolyai Tudományegyetem, Római Katolikus Teológiai Karának docense „A Tavasz és a Nő” című előadásával nyújtott megindító, lelket melengető élményt mindannyiunk számára.
Hegedüs Enikő művészettörténész „A Napba öltözött Asszony” témájú előadásában, szobrokat napba öltözve, tette számunkra elevenné és örökké a Szűz Anyát.
Dr. Pázmán Enikő családorvos a „A Test a szépség temploma” előadásával varázsolta színessé, visszahozhatatlanná az együttlétünk pillanatait.
A Női szervezetek bemutatása következett, ahol megismerkedhettünk hazai és Magyarországi női egyesületekkel, többek közt bemutatkozott: a Szent Rita Nőegylet Csíkszentmárton, Tulipános Asszonykör – Szarvas Magyarország, Oroszhegyi Erzsébetek Egyesülete, Egyszerűen Nő, női klub és az Éva Asszonyklub Szentegyházáról és más egyesületek. A mi egyesületünket is bemutattuk Biszak Enikő tagtársammal és hálásan megköszöntük a szervezőknek a fáradozásait, miáltal összejött ez a nagyszerű, színvonalas találkozó.
A csapatunk többi tagjával: Bagoly Erzsébettel, Biszak Mártával, Cosa Katalinnal, Simon Emesével, Sylveszter Ibolyával, Szász Piroskával összehoztunk egy rögtönzött kiállítást a kézimunkáinkból és bemutattuk legutóbb megjelent receptes könyvünket.
A műhelymunkák következtek, különböző tetszetős témákkal, amelyek közül nehéz volt választani. Legszívesebben mindeniken részt vettünk volna. Csapatunk az „Érzelmi tükreink” című témakörhöz csatlakozott, melyet Czenczer Jolán lelki gondozó, szervező vezetett.
Nagy hatással voltak az asszonytársaink nyílt és őszinte vallomásai, történetei, melyet erősített a hely meghittsége, a Szűz Anya közelségének a megtapasztalása. Hihetetlen erővel felvértezve, lelki élménnyel gazdagodva, nagyon nehezen tudtunk elválni a hely vonzó, meghitt légköréből. Nagybetűs Asszonynak, Lánynak éreztük magunkat, visszakaptuk páran, a már-már támogatásra szoruló, önbizalmunkat.
Ezt az érzést csak fokozta a Kegytemplomban tartott Szentmise, melynek részesei voltunk és az Oroszhegyi Erzsébetek Egyesületének gyönyörű műsora.
A vacsora után borkóstolóra és meghitt beszélgetésekre került sor.
Nehezünkre esett búcsút venni a hely varázsától, a napi élmények odabilincseltek, ugyanakkor erőt is adtak a továbblépéshez.
Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, hogy részesei lehettünk ennek a szép rendezvénynek, jó egészséget, sok boldogságot, erőt kívánunk nekik, hogy még sokszor tudják árasztani az erőt a nők fele, a hagyománnyá vált találkozók által!

Fülöp Magdolna, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének elnöke.