"A Doberdó Hőse" - Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi

Kratochvil-emlékév, 2016

A 20. századi magyar hadtörténelem kiemelkedő alakja, Kratochvil Károly altábornagy halálának 70. évfordulója alkalmából, 2016 második félévére a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum megemlékezés-sorozat megvalósítását kezdeményezte. Az emlékév aktualitását erősíti, hogy 2016-ban a Doberdó-fennsíkon jelentős magyar részvétellel vívott emberfeletti küzdelem 100. évfordulójára is emlékezünk, amelyben Kratochvil Károlynak és a parancsnoksága alatt álló m. kir. 4. honvéd gyalogezrednek kiemelkedő szerep jutott.
Az emlékév szervezésében és megvalósításában partnerként részt vesz a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatala, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, Balatonszepezd Önkormányzata, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány és a Deko Kft.

Kratochvil [Kratochwil, Kratochwill] Károly (1869–1946) az Osztrák–Magyar Monarchia katonatisztje – tanár a pécsi hadapródiskolában és a Ludovika Akadémián, – a Habsburgok magyarországi ágánál, József főherceg udvartartásának tagjaként József Ferenc és László főherceg nevelését irányítója volt. 1914-ben, a mozgósításkor saját kérésére osztották be frontszolgálatra a nagyváradi 4. honvéd gyalogezredhez, amelynek több mint három éven át volt a parancsnoka. Tiszttársai, beosztottjai megbíztak benne, tisztelték és szerették.
Személyes bátorságával a Monarchia legmagasabb katonai kitüntetését, a Mária Terézia Katonai Rend lovagkeresztjét is kiérdemelte.
Ő szervezte meg a Székely Hadosztályt. Fordulatos pályafutásának tárgyi emlékeit még életében tudatosan kezdte el rendszerezve archiválni, megőrizni. A Horthy-kori Magyarország tábornokaként 1923–24 folyamán jogelődünk, a m. kir. Hadtörténelmi Múzeum igazgatója is volt.
A róla alkotott kép azonban nem lenne teljes, ha nem idéznénk fel a vele harcolókat. Volt köztük gyomai vízárus, tanító, földműves, hivatalnok, – egyesek rokkantan, mások kitüntetésekkel kerültek ki a háborúból. Képzőművészek, Sidló Ferenc, Márton Ferenc, Kner Endre és alkalmi versfaragók, festők, rajzolók vették körül, ő maga is jól és szívesen festett, rajzolt. Szervezett ezredmúzeumot Nagyváradon, tudatosan gyűjtötte össze alakulata emlékeit, dokumentumait. Az egykori harcok színhelyein utászaival emlékműként négy kőgúlát emeltetett, hogy hírük, tetteik emléke fennmaradjon.
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum „Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi” című kiállítása Kratochvil és katonái emléke előtt tiszteleg.

Magyarország honvédelmi minisztere, Dr. Simicskó István védnöksége alatt 2016. június 3-án volt a Kratochvil-emlékév ünnepélyes megnyitója a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, Takács Attila dandártábornok nyitotta meg a HM HIM kiállítását és lezajlott a Kratochvil Károly személyével kapcsolatban megrendezett tudományos konferencia.
A „Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi” című kiállítás mobilrésze júliusban kezdte meg vándorlását. 2016. július 15-én nyílt meg a debreceni Kölcsey Művelődési Központban, ahol egy hónap alatt több mint 3000-en látták. A kiállítás következő állomása a nyíregyházi Jósa András Múzeum műtárgyaival kiegészítve a mátészalkai Szatmári Múzeum volt, ahol a „Fényes Napok” kiemelt eseményeként nyílt meg 2016. augusztus 25-én.

A vándorkiállítás Erdélyben Szatmárnémetiben, Nagyváradon és Nagyszalontán is látható volt.