2016 december 20-án zárult A fák kulturális és környezeti jelentőségének népszerűsítése általános iskolákban című program, mely a Pogány-havas Kistérségi Társulás szervezésében zajlott. Ennek célja a művelődés és a természetvédelem összekapcsolása volt, egy élménydús iskolai program keretében. Az egyesület 9 székelyföldi településen tartott előadásokat öreg fákról, azok fontosságáról és felmérésüknek módszertanáról, majd egy három fordulós vetélkedőre hívta az gyerekeket. A vetélkedőre 11 csapat jelentkezett négy településről: Csíkkozmásról, Homoródszentpéterről, Ozsdoláról és Csernátonból. Ozsdoláról a Kun Kocsárd általános iskola diákjai (2 csapat) vettek részt a vetélkedőn, Alsócsernátonról a Végh Antal Általános iskolából 1 csapat, Felsőcsernátonból a Bod Péter Általános Iskolából 3 csapat jelentkezett.

A gyerekek összesen közel 50 idős fát azonosítottak be a településekről, emellett fákhoz kapcsolódó szólásokat, közmondásokat, történeteket gyűjtöttek össze, művészeti alkotásokat készítettek, de még rendezvényt is szerveztek a kiválasztott fájuk mellett. Ezúton is köszönjük minden csapatnak a részvételt és az értékes adatokat!

A pályázat utolsó lépéseként négy településen szerveztünk díjátadó ünnepséget, ahol a gyerekek munkáját bemutattuk iskolatársaiknak, tanáraiknak és szüleiknek. A fődíjat a csíkkozmási Balogh Katalin, Basa Antónia-Krisztina és Paraditza Mária vehette át, akik a további fa beazonosító munkát segítő okostelefonokat vehetett át.

A résztvevők által összegyűjtött adatok a Románia legszebb fái (www.arboriremarcabili.ro) adatbázis fejlesztéséhez járulnak hozzá, így a diákok eredményei tudományos kutatások alapjaként szolgálnak majd. A legnagyobb eredmény mégis az, hogy a gyerekek a kiválasztott fáikhoz most már érzelmileg is kötődnek, amely a „fa-vadász” élménybeszámolójukból derült ki. A beszámolókból kiemelt szövegrészletek bekerültek a projekt során megvalósított naptárba is.

Pályázatunk hozzájárul a Románia legszebb fái projekt megvalósításához. A tevékenységeket a Communitas Alapítvány támogatta.