2023. Október 26-án a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Egyesület partnerségben a Zöld Nap Egyesülettel, a Gosp-Com kft-vel és folytatta az elmúlt években elkezdett látogatás sorozatát a lécfalvi Integrált Hulladékkezelő központba. Csütörtök délelőtt a csernátoni Végh Antal Általános Iskola felső tagozatosai tekinthették meg a 2017 végén megnyílt Hulladékkezelő központot. A kíváncsi diákokat és kísérőjüket az ECO Bihor kft. képviselői fogadták. A látogatáson készült fotók megtekinthetők az egyesület Facebook oldalán.

A szokatlanul meleg nyárias időben a diákok érdeklődően tekintették meg a 16 hektáros telep minden kis zugát, meglepődésüket fejezve ki főképp a különböző nagy kapacitású gépek iránt. A szervező intézmények fontosnak tartják az idei évben is folytatni a hulladékkezelő központ látogatását gyerekek által, hiszen az igazán hatékony környezettudatos attitűd formálásnak már gyermekkorban el kell kezdődnie. Elengedhetetlen, megértsük és elkezdjük a megtermelt hulladékot csökkentenünk, valamint külön-külön gyűjtenünk! A látogatás célja volt felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, arra ösztönözve őket, hogy tartsuk be az erre vonatkozó szabályokat, hiszen gyerekeink, mindannyiunk jövőjének tisztasága, valamint a szemétszámlánk vaskossága függ tőle.

A látogatás során többek között megtudtuk, hogy az elmúlt években a lécfalvi hulladékkezelő központ területére több tízezer tonna hulladék érkezett, melyből sok mind a mai napig újrahasznosítható lenne, ha azt nem a kommunális, hanem a szelektív gyűjtőkbe helyeznénk el. A látogatás végén a tanulók egy kis ajándékcsomaggal térhettek haza.

Fotó: Sinem Tosun