A kaszárnya és a minorita rendház műemlék épületek felújítási pályázatai

Átment az első szűrőn a kézdivásárhelyi kaszárnya épületének felújítására benyújtott pályázat, ez azt jelenti, hogy az iratcsomó formailag megfelelt, és ha a technikai-pénzügyi elbírálás végén a pontozás után felállított sorrendben is jól szerepel, megkaphatja a finanszírozást. Rossz hír azonban, hogy a pályázatokat elbíráló és finanszírozó Központi Fejlesztési Ügynökség visszadobta a minorita rendházra előkészített iratcsomót, arra hivatkozva, hogy hiányolja a római katolikus egyház alapító okiratát. A döntést megfellebbezte az önkormányzat.


Kézdivásárhely önkormányzata tavaly ősszel nyújtott be két pályázatot két műemlék épület felújítására: a kantai minorita rendház és a volt katonanevelde épületének teljes rehabilitálására, külön-külön hívnának le európai uniós pénzeket. Előbbiben Böjte Csaba atya nevével fémjelzett szakképző központ létesülne, utóbbiban kulturális központ jönne létre. A kaszárnya épületének rehabilitálására benyújtott pályázat bekerült a negyvennégy elfogadott pályázat közé, azonban sajnos ez korántsem jelenti azt, hogy megkapja a szükséges forrást az újjáépítésre. Bokor Tibor polgármester elmondta: bonyolult pontozási rendszeren kell még átmennie a pályázatnak, amelynek következtében felállítanak egy sorrendet, és annyi pályázatot finanszíroznak a sorrendnek megfelelően, ahányra jut az összköltségvetésből. Az esélyek jók, nagyon bíznak a kaszárnya támogatásában, tette hozzá az elöljáró.



A minorita rendház felújítására benyújtott iratcsomót azonban a gyulafehérvári Központi Fejlesztési Ügynökség formai okokra hivatkozva elutasította, azzal érveltek, hogy nem csatolták a pályázathoz a római katolikus egyház alapító okiratát. A pályázathoz csatolták azt a kormányhatározatot, amellyel a román állam elismeri a Római Katolikus Egyházat, továbbá a Katolikus Egyház Egyházi Törvénykönyvét és az esperes kinevezéséről szóló dokumentumot. Bokor Tibor polgármester kiemelte: felháborítónak tartja az indokot, és a történelmi egyházak létét elismerő kormányhatározatra hivatkozva fellebbeztek az ügyben. A fellebbezést a múlt héten nyújtották be, az ügynökség harminc nap alatt kell válaszoljon. Mindkét pályázat két százalék önrész kifizetésére kötelezi az önkormányzatot, a kaszárnya pályázati értéke közel 3 millió 800 ezer euró áfával, a minorita rendházé közel 3 millió euró áfával.