Mezőkövesd és Hatvan testvérvárosaink felajánlásából immár hatodik éve, minden tanév végén 100 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet két, az anyanyelv ápolásában jeleskedő kézdivásárhelyi diák. Idén Buna Blanka-Boróka, a Bod Péter Tanítóképző diákja nyerte el a Hatvany Lajos emlékdíjat, a Kiss Lázár emlékjutalmat pedig Orbán Pál, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja érdemelte ki.

A díjazásnál az esszé elbírálása mellett a nemzetközi, országos vagy megyei versenyeken elért eredményeket, illetve a részvételt is értékelte a szakbizottság, valamint minden olyan tevékenységet, amely a magyar irodalommal, nyelvvel és kultúrával kapcsolatos.

A Kiss Lázár-kitüntetést idén Orbán Pálnak ítélték oda, aki szorgalmának köszönhetően érdemelte ki a nevezést. Ötödik osztálytól egész nyolcadik osztályig tízes évátlaggal fejezte be tanulmányait. Számos okelvél igazolja rátermettségét, a real tantárgyakban is kiemelkedő tehetséggel bír.

A Hatvany Lajos emlékdíjat ebben az évben Buna Blanka-Boróka, a Bod Péter Tanítóképző IX. B. osztályos diákjának ajánlotta fel Kézdivásárhely Tanácsának Kulturális Bizottsága. Versenyek, pályázatok terén számos kitüntetéssel büszkélkedhet, illetve önkéntes tevékenységei is igencsak dicséretesek. „Elemi és gimnáziumi iskoláimat a székelytamásfalvi Thury Gergely Gimnáziumban végeztem, jó eredménnyel. Sosem lehetek elég hálás ezen intézményeknek, ahogy a könyveknek is nagy köszönettel tartozom. A csodák földjére kalauzoltak, új személyiségbe öltöztettek. Csodálva szemléltem ezt, mint a fáradhatatlan méhek folytonos munkáját, miközben észrevétlenül folyt elmémbe a tudás méze. A tanulásban is először ezen nektár illata hajtott, majd ehhez társult a versenyszellem. A líceumban mindezek magasabb szintre léptek bennem, hiszen itt komolyabb elvárások, egyszersmind kiváló lehetőségek fogadtak” – írta önéletrajzában Boróka.

Az emlékdíjakat a helyi önkormányzat közbenjárásával kézbesítik a nyertesnek, várhatóan szeptemberben, az iskolakezdés után.