Szeptember 6-8. között ötödik alkalommal került megszervezésre a töretlen sikernek és érdeklődésnek örvendő Természet – Az élet forrása elnevezésű tábor. A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület által hat évvel ezelőtt életre hívott tábor társszervezésében már negyedszer vett részt a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) aki mellé az idén a kézdivásárhelyi Önkormányzat is támogatói szerepet vállalt, hiszen közös érdek az, hogy hangsúlyt fektessenek a fiatalok képzésére, környezettudatos életre való nevelésére, valamint a környezetbarát életmód elsajátítására. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán.

A Kovászna Megye Tanácsához tartozó közösségfejlesztési egyesület lehetőség szerint támogat minden olyan civil kezdeményezést, amellyel be lehet vonni a megye lakosságát az őket érintő kérdésekbe. A táborban résztvevő 9 és 15 év közötti gyerekek Kézdivásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Rétyről, Kézdiszentlélekről, Maksáról, Futásfalváról és Szárazpatakról érkeztek. Gazdag programokon, foglalkozásokon vettek részt, amelyet négy önkéntes felnőtt vezetett, és amelynek keretén belül olyan ismeretekre tehettek szert a gyerekek, amelyek eligazítást nyújthatnak abban, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy környezetünket, a Földet, vizeinket óvjuk a káros hatásoktól. A játékos bemutatókkal tarkított foglalkozásokon a résztvevők megtanulhatták a hulladék helyes szétválasztását, az újrahasznosítás fontosságát és hasznosságát, valamint hasznos információkat kaphattak az egészséges táplálkozásról.

Benedek Csaba, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület munkatársa színes, képekkel gazdagon illusztrált előadás segítségével ismertette meg a megye aktuális hulladékgazdálkodási helyzetét. A táborlakók számára is érthető számadatokkal és példákkal igyekeztek felkelteni a gyerekek figyelmét arra, hogy miért fontos tudatosan figyelni a környezetünkre. Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke kiemelte: a tábor legfontosabb célja, hogy rávezessék a gyermekek figyelmét arra, mennyire fontos helyesen, tudatosan gazdálkodni a hulladékkal. Figyelnünk kell a vízre is, mert sajnos Földünket mi, emberek tesszük tönkre, fojtjuk meg a sok kidobott szeméttel. Nem elég az, ha egyénenként megtanuljuk mindezt, hanem át is kell adnunk a következő generációnak, így talán még élhetővé tehetjük bolygónkat – tette hozzá az elnök.

Ha zsenge korban, a gyermekek számára érthető módon mondjuk el, hogy létfontosságú odafigyelni a hulladék helyes szelektálására, akkor van remény arra, hogy a következő generáció jobban fog vigyázni a tiszta környezetre, az újrahasznosításra és az egészséges életmódra – mondotta a társszervező Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója, Ambrus József.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: az idén útjára indított Zöld Háromszék program keretén belül, a közösség által kezdeményezett projekteket támogattuk és támogatjuk, amelyeknek az a célja, hogy Kovászna Megye folyói, patakai, hegyei tiszták legyenek, környezetünk megszabaduljon a szeméttől, ezáltal mindenki jól érezhesse magát a saját környezetében. Ilyen akciók voltak például a Feketeügy és mellékágainak kitisztítása, az Olt medrének kitakarítása, de ilyen kezdeményezés, a „Természet, az élet forrása” elnevezésű tábor is, ahol kisebb csoportokban hatékonyan lehet a gyerekeket környezettudatosságra nevelni. Tudatában vagyunk annak, hogy a világot nem tudjuk egy nap alatt megváltoztatni, nem is ez a dolgunk, de meggyőződésem, hogy hozza tudunk járulni ahhoz, hogy együtt, odafigyelve környezetünket tisztává, élhetővé tehetjük.

A szervezők és támogatók abban bíznak, hogy a már évek óta működő tábort a jövő évben is a festői környezetben levő Kommandói Táborban szervezhetik meg.

Fotó: Lilit Arakelyan és Davit Mamulyan