A legjobb dolgokon bőgni kell Romániában is - Jövő szerdán, január 26-án lesz Cristina Groșan első nagyjátékfilmjének kolozsvári díszbemutatója. A legjobb dolgokon bőgni kell című, 83 perces magyar vígjátékot tíz további romániai városban tűzték műsorra a mozik.




„Ez egy coming of age történet, én meg Romániában születtem, Kolozsváron jártam egyetemre: ez formálta meg, ahogy a világot látom. Kifejezetten izgatott vagyok, hogy hogyan fogadja majd az otthoni közönség a filmet, és mennyire látják viszont magukat a filmben” – mondta az aradi származású, Budapesten élő rendező a romániai bemutatóra készülve.

A január 26-i, kolozsvári díszbemutató helyszíne a Győzelem (Victoria) mozi. Az este 8-kor kezdődő vetítésen részt vesz A legjobb dolgokon bőgni kell rendezője, Cristina Groșan és gyártásvezetője, Vodál Vera. (Az esemény Facebook-oldala elérhető ide kattintva.) Január utolsó napjaiban ugyanitt vetítik még a filmet, a mozi honlapjára hamarosan felkerülő program szerint.

Kolozsváron kívül három helyszínen lehet még beülni a film premier előtti vetítésére:
- Bukarestben a Román Parasztmúzeumban január 26-án – itt január 30-án 15:30-tól is vetítik még a filmet (ld. az esemény eventbook-oldala),
- Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban január 26-án 20:45-től és január 27-én 18:30-tól (ld. az esemény Facebook-oldala),
- Nagyszebenben a Ion Besoiu Kulturális Központban január 26-án 20 órától, az ESTE szerda esti vetítéseinek sorozatában (ld. az esemény eventbook-oldala).

Január 28-ától A legjobb dolgokon bőgni kell felkerül a marosvásárhelyi és a szatmári Cineplexx műsorára, és vetítik a szatmári Cinema One-ban, illetve Resicabányán, Karánsebesen és Petrozsényban is. A filmet februárban meg lehet nézni a fővárosi Elvire Popesco moziban, illetve egyszeri vetítésen nézhető lesz február 24-én, Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban.

A legjobb dolgokon bőgni kell története szerint Maja élete kezd összeállni. Barátjával végre kiköltöznek az egyetem óta másokkal bérelt lakásból. Az egyik este azonban nem várt fordulatot vesz: kiderül, hogy egy rég nem látott távoli rokon nem az igazak álmát alussza a konyhaasztalra bicsaklott fejjel, hanem meghalt. Maja kénytelen ott maradni a halottal, mert a családból senki sem ér rá segíteni, még az anyja is lerázza. A halottszállítókra várva megérkezik Maja gyerekkori barátnője, Sára, akivel már jópár éve megszakadt a kapcsolata. Telnek az órák, és az egyszerű eljárás végeláthatatlan, bürokratikus folyamatba torkollik, abszurd szituációkkal megspékelve. Az éjszaka folyamán Maja kezd szembesülni a mélyen eltemetett problémáival. Hiába csordogál biztonságosan az élete, a boldogsága érdekében muszáj kockáztatnia. Még akkor is, ha fejest kell ugrania az ismeretlenbe.

A film főbb szerepeit Rainer-Micsinyei Nóra, Bányai Kelemen Barna, Huzella Júlia, Hernádi Judit és Lőrinc Katalin játssza, operatőre Győri Márk, vágója Meller Anna, producere Stalter Judit.

A legjobb dolgokon bőgni kell ősbemutatója 2021-ben volt a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál központi versenyében, majd a főszerepet alakító Rainer-Micsinyei Nóra elnyerte a Boszporusz Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját. Tavaly őszi magyarországi mozibemutatója után az alkotás most Lucruri pentru care merită să plângi címmel kerül romániai moziforgalmazásba a Filmtett Egyesület révén. A filmet minden helyszínen eredeti magyar nyelven és román felirattal vetítik. További részletek a forgalmazó honlapján.

A vetítések a járvényhelyzet diktálta követelményekhez és előírásokhoz alkalmazkodnak a mozitermek kihasználtságát, a maszkviselési, közösségi távolságtartási és fertőtlenítési szabályokat illetően.