A Zöld Nap Egyesület szervezésében március 22-én, kedd este a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház dísztermében mintegy száz érdeklődő jelenlétében vetített képes török nemzeti estre került sor. Az esemény házigazdája Petek Taykan 22 éves molekuláris biológus, a Heal the earth, reloaded edition! projekt egyik önkéntese volt, aki a törökországi Mersinből érkezett hozzánk. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület Facebook oldalán.

A közönséget Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke köszöntötte, aki elmondta: az egyesület immár huszonnegyedik alkalommal szervezett nemzeti estet, Törökországot negyedszer sikerült bemutatniuk. Ez volt az első alkalom, amikor nem angolból történt a fordítás magyar nyelvre, hanem a több mint egyórás interkulturális esten a gelencei Kristóf Tünde, a kézdivásárhelyi Református Kollégium tizenegyedikes tanulója tolmácsolt török nyelvből magyarra.

Az érdeklődők megismerhették az Európában és Kis-Ázsiában fekvő, gazdag történelmi múltú, 780 ezer négyzetkilométer területű és 85 milliós népességű Törökország kultúráját és hagyományait, jellegzetes táncait, legjelentősebb városait, gasztronómiáját, jelentősebb ünnepnapjait, betekintést nyerve az ország politikai helyzetébe és vallási életébe is. Törökországot méltán nevezhetnénk a világ egyik legszínesebb, legváltozatosabb nevezetességekkel bíró, legcsodálatosabb országának, melyet sokban köszönhet két kontinens találkozásánál való fekvésének és fordulatos történelmének. A nemzeti est végén a jelenlevők közül sokan bekapcsolódtak a török táncba, kóstolni lehetett két hagyományos török édességet, a baklavát és az irmik helvası-t, amiket Petek és Mojzi Judit készített el. A rendezvény végén Ráduly Attila bejelentette: a sorozat folytatódik, a következő, örmény nemzeti estre április 6-án 18 órótól ugyancsak a Vigadóban kerül sor.

Szerző: Iochom István

Fotó: Nane Sahakyan

A cikk a csütörtöki Háromszék napilapban jelent meg.