A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara idén ősszel beduplázott az ERASMUS+ együttműködésekből: két projekten dolgoznak párhuzamosan a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok Tanszék oktatói. Míg a foRMAtion projekt a kutatásmenedzserek képzését szeretné felkarolni, a LISTEN a kisebbségi nyelvhasználatot, azon belül pedig a nyelvi viselkedés fejlesztését célozza meg.

A nemzetközi foRMAtion projekt két olasz, két portugál, két magyarországi, illetve egy szlovén partnerrel valósul meg, akikkel a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara közösen dolgoz ki egy olyan képzési anyagot, mellyel a kutatásmenedzserek felkészítését segíti. A létrejött 200 oldalas képzési anyag hallgatóorientált oktatási módszerekre épül, így növelve a hatékonyságot, ráadásul az intézmények – figyelembe véve a jelenlegi járványhelyzetet – külön hangsúlyt fektettek arra is, hogy milyen online módszerekkel, eszközökkel lehet segíteni az érdeklődők tanulási folyamatát. A projekt képzési anyaga és a mellérendelt módszertan a héten, november 16–20. között egy online oktatói tréningen kerül tesztelésre, majd a véglegesített verziót a 2020/2021-es tanév második félévétől teszik elérhetővé a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a budapesti Corvinus Egyetem és a lisszaboni Universidade Nova de Lisboa hallgatói számára. A hosszú távú cél az, hogy a két féléves képzéssel általános ismereteket biztosítsanak ingyen és bérmentve minden érdeklődő intézmény hallgatói számára a kutatásmenedzseri (Research Management and Administration – RMA) szakmáról, munkakörről, így segítve Európa-szerte a kutatással foglalkozó kollégák munkáját. A tananyag 24 előadásból épül fel, amelyeknek anyaga később elérhetővé válik a projekt www.formation-rma.eu honlapján, angol nyelven.

A kolozsvári Sapientia másik ERASMUS+ projektje, a LISTEN egy olyan képzési módszertan kidolgozását vállalta fel, amely által a kisebbségi beszélők elsajátíthatják a nyelvi önérvényesítés stratégiáit, így határozottan és magabiztosan használhatják anyanyelvüket. A projekt célja, hogy a megértést és elfogadást segítő meggyőző érvekkel vértezze fel a kisebbségi beszélőt, így dolgozva a nyelvi aszimmetria csökkentésén, ugyanis bizonyos helyzetekben és kontextusokban a kisebbségi nyelvet beszélők hajlamosak többségi nyelvre váltani (pl. ismeretlen személy megszólításakor, üzletben stb.). A LISTEN sokoldalú és alapos kidolgozását az biztosítja, hogy az együtt dolgozó intézmények különböző kisebbségi háttérrel, illetve tapasztalattal, tudással rendelkeznek: Universitat de Valčncia (katalán); Sapientia EMTE (romániai magyar); Afűk (fríz); Conradh na Gaeilge (ír); IAITH (walesi); CNR-ILC (olasz kutatóintézmény; természetesnyelv-feldolgozó eszközök és források); European Language Equality Network (kisebbségi nyelvek megőrzéséért dolgozó szervezet). A sokszínűséget már az is mutatja, hogy a projekt https://listen-europe.eu/ honlapja 10 nyelven – köztük magyarul is – böngészhető. A LISTEN keretében létrejövő e-learning (online tanulás) típusú audiovizuális és szöveges anyagok, fórum, különböző segédanyagok és kapcsolódási felületek segítik a kisebbségi beszélők magabiztosabbá tételét.