Április 5-én csapatunk a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumba látogatott el, ahol Nagy Mónika biológia tanárnő meghívásának eleget téve egy egész napon át tartottunk környezetvédelmi nevelést a kollégium 127 diákjának. A rendezvényen készült fotók megtekinthetők a Zöld Nap Egyesület facebook oldalán.

A látogatásunk az immár kilencedik alkalommal megszervezett Zöld Napok program keretében zajlott. A Zöld Napokon mindenki, mind kicsik, mind nagyok részt vesznek az aktivitásokon, a csapatmunka, a közösségfejlesztés fontos szerepet kap. Mindenhol probléma van a környezettudatossággal, így érdemes már az alsó osztályokban elkezdeni a nevelést – mondták a program kezdeményezői. A szerdai nap a kollégium konviktusában csalogatta a diákokat, ahol a X-ik osztályosok a tevékenység első felében egy étterem háromfogásos menüjét kellett megtervezzék úgy, hogy az a lehető legegészségesebb legyen. A diákok a rendezvény során megtudhatták, hogy a nyers finomságokat sokkal könnyebben feldolgozza a szervezet, mint a hagyományos élelmiszereket, lényegesen kevesebb kalóriát tartalmaznak, és feltöltik a lemerült energiaraktáraikat. Az óra második felében csapatokra osztva a tizedikesek egy társasjátékot kellett kidolgozzanak, melyben a víz a jelentőségét kellett kihangsúlyozni a 6-12 éves célcsoport számára. Az V és a VI-ik osztályos diákok a Víz bajnokai játékos vetélkedőben méretkezhettek meg. A verseny célja, hogy rávezesse a fiatalokat a vízre mint létfontosságú elemre. A csapatnevek, zászlók, himnuszok kitalálása és eléneklése után villámkérdésekre került sor, majd a csapatok egy mesét is kellett írjanak, hogy miért fontos a víz számukra és környezetünk számára.

A nap aktívan telt a diákok számára és sok hasznos tudnivalóval térhettek haza. A Zöld Nap Egyesület köszöni a Református Kollégium pedagógusainak a szeretett vendéglátást és remélik, hogy az elkövetkező években is sikeresen tudnak együttműködni ezen közös célok érdekében.

Szerző: Ráduly Attila