Díszvendégünk a mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes


Matyóföld gazdag népművészete messze földön híres, immár az UNESCO szellemi világörökség listáján és a Hungarikumok gyűjteményében is szerepel. A méltán nagy hírű folklórkincs egyik őrzője Mezőkövesden a Matyó Néptáncegyüttes. A csoport idén 70 éves, 1947-ben alakult, de a gyökerek visszanyúlnak a 30-as évek Gyöngyös bokréta mozgalmához. Legfontosabb feladatuk, hogy a szülőföld és a magyar tájak gazdag folklór kincsét megőrizzék az utókor számára. Műsoraikban az eredeti néptánc és népzene hagyományait dolgozzák fel, a koreográfiákat csodálatos népviseletben adják elő.

A csoport tagjai mezőkövesdi és környékbeli fiatalok. Az ő munkájuknak is köszönhető, hogy az UNESCO Szellemi kulturális örökség reprezentatív listáján és a Hungarikumok között szereplő „Matyó örökség” ma is élő, a hagyományokat továbbfejlesztő kincsünk.

Az együttes rendszeres résztvevője a magyar és nemzetközi fesztiváloknak, országos és városi rendezvényeknek. Sokszor arattak már sikert külföldön is, szinte alig akad olyan európai ország, ahol még nem jártak. Az utóbbi időben Belgiumban, Olaszországban, Törökországban, Indiában, Németországban szereztek elismerést a magyar népművészetnek.
A csoport fenntartója: a Matyó Népművészeti Egyesület.
Művészeti vezetők: Zsuráfszky Zoltán és Szabó Judit
Tánckarvezető: Nyíri Gábor.

A kézdivásárhelyi Őszi Sokadalomra összeállított programjukban szerepel még Mezőkövesdről a Matyó Népi Együttes (vezetőjük: Kovács László), a Százrózsás Néptáncegyüttes (vezetőjük: Juhász László) és a Matyó Pávakör (vezetőjük: Varga Józsefné).