A Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi Sportirodával immár hatodik éve, hogy rendszeresen rendezi meg a Mozgó Délután elnevezésű eseményt, melynek harmincnegyedik változatára kedden szeptember 22-én került sor. A rendezvényen készült fotók az egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a Communitas Alapítvány és az Európai Szolidaritási Testület támogatásával rendezett esemény most is elsősorban a kézdiszéki fiatalok bevonására összpontosult, de családoknak szóló programok sokasága színesítette az ingyenes rendezvényt. Alkalmanként a kisgyerekektől a felnőttekig minden korosztály képviselteti magát és kellemesen tölti el a két és fél órát. A szeptemberi Mozgó Délutánon több mint kétszázan fordultak meg, akik többek között asztaliteniszeztek, szaladtak, mikádóztak, kipróbálhatták a népszerű finn dobójátékot a Mölkkyt és a szervezőknek köszönhetően pedig különböző kifestőket és társasjátékokat próbáltak ki. Az esemény egyik fénypontja az Európai Mobilitási Hét alkalmával megszervezett Kritikus Tömeg bizonyult. A A korábbi évek gyakorlatához híven a kerékpáros felvonulás résztvevői a sportcsarnok előtti téren regisztráltak, 17 órakor rendőri kísérettel elstartoltak, majd a város főterét és néhány forgalmas utcát érintve tértek vissza az indulás helyére, ahol a regisztrált 141 személy között ajándéktárgyakat sorsoltak ki a szervezők. A bringás demonstráció célja kezdetektől a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, amely mint ahogy a világban már számos helyen felismerték, alternatívát jelenthet a gépi erővel működtetett járművekkel szemben, illetve egyféle véleménynyilvánítás a kerékpárosok szempontjait figyelmen kívül hagyó úthálózatok miatt.

Az esemény zárásaként a zöldek egy kisebb műsorral immár tizenkettedik alkalommal csatlakoztak a Nemzetközi Béke Naphoz. Jánó Kinga a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar hallgatója egy népdallal, Imre Anita a Bod Péter Tanítóképző XI. A osztályos tanulója pedig egy csodálatos verssel emelte az esemény színvonalát, felkészítő tanár Kis Emese volt. Az éneket és a dalt követően Derzsi Katalin a Zöld Nap egyesület projektmenedzsere ismertette az egybegyűltekkel a rendezvény célját és a béke fontosságát. A megmozduláson felolvasásra került az ENSZ főtitkár erre a napra írt üzenete magyar nyelven. Az ENSZ 1981-ben határozta el, hogy bevezetnek egy tematikus ünnepnapot, ez kezdetben minden szeptember harmadik szerdáján kapott helyt, 2002-től viszont rögzítették, s szeptember 21-ben állapodtak meg.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Halis Özcan és Straua Medárd