A szexről az egyház keretei között is lehet beszélni

Az Ikafalvi Ifjúsági Napok egyik huncutsága az, hogy az áhítat előtt az igét telefonon kell megkeresni. Mivel Ikafalván nincs jó telefonos hálózati lefödöttség, ezért a telefonra telepített Szentírással sokkal hatékonyabban és gyorsabban lehet teljesíteni a feladatot. A Szeptember 14-i Ikafalvi Ifjúsági Napon már több fiatalnak ott volt a telefonján a Szentírás applikáció. Dulló Zalán Márton volt a leggyorsabb, aki az Efézusi levél 1 fejezetének 2-4. verseit olvasta fel, amiről a falu református lelkipásztora Bardócz Csaba beszélt.

A lelkész felhívta a figyelmet arra, hogy mi fiatalok ma megfelelési kényszerben élünk. Embertársainknak akarunk megfelelni, nekik akarunk bizonyítani, azért, hogy valamilyen módon elnyerjük a szeretetüket, elismerésüket. Ezért gyűjtögetjük a tetszikeléseket, a lájkokat is. Embereknek akarunk megfelelni, akiknek ma még tetszik, amit csinálunk, holnap már nem. Érdemes lenne észrevenni azt, hogy van olyan is, aki feltétel nélkül és mindig szeret. Isten nem teremt olyan embert, akit ne szeretne! Isten – még ha néha úgy is érezzük – nem teremt olyat, aki selejt, vacak, vagy fiatalosabban szólva lúzer. Az önmagunk értékelésének egyik oka az, hogy nem tudjuk elfogadni, hogy Isten számára tényleg fontosak vagyunk, ő tényleg szeret minket!

A templomban megtartott áhítat után Dombi Anita, és Dulló Zalán tartott ismerkedő játék félórát, majd pedig egy érzékenyítő meditáció után Bódi Rozália, pásztorálpszichológus "De hát mindenki csinálja!" a serdülőkori, (túl) korán kezdett szexről, lájkvadászatról,(h)arcvonásokról, (ál)arcokról szóló beszélgetését várta mindenki.

Kolozsvárról érkezett Ikafalvára Bódi Rózália pásztorálpszichológus, aki bátran nyúlt ehhez a kényes, de fiatalok körében nagy érdeklődést tanúsító témához. Minden fiatal viszonyul ehhez a témához valahogyan és jó, hogy ha az egyházon belül is lehet erről beszélni, - hangzott el a bevezető gondolat. Az előadó elmondta, hogy a legtöbb fiatal az online térben gyújt a témával kapcsolatos információt. Ha számukra ez a kézenfekvő információ szerzési út, akkor fontos, hogy hiteles csatornákon szörfözzenek. Így ajánlotta a https://yelon.hu/, https://beszelniaszexrol.hu/, és a http://hormonmentes.hu/ csatornákat, amiket ezúton is ajánlunk a fiatalok az érdeklődők figyelmébe!

A pásztorálpszichológus személyes példájával támasztotta alá azt, hogy nagyon fontos megtanulni egy kicsit az Isten szemüvegén keresztül nézni a dolgokat. Megérteni azt, hogy mi az amit Isten gondol életünk dolgairól, hiszen az változtat meg – őt is az változtatta meg – ha megtudom, hogy milyennek lát engem Isten. Az ifjú korban elkezdett szexuális életnek sok oka lehet, a legtöbb esetben mégis a szeretet hiányról, a szeretet pótlásról szól. Az előadás végén megnyugtatott, hogy ha úgy érzi bárki, hogy ebben a témában – de másban is – rossz úton járok, akkor munkával, megfelelő beszélgető társsal folytatott beszélgetéssel, olvasással, a témával való foglalatossággal megtalálhatom a helyes, jó irányba, az életemet építő utat.

A tartalmas és építő előadás után kiscsoportos téma megbeszélések, majd szeretetvendégség következett. Köszönjük Dombi Etelka ikafalvi nőszövetségi alelnökünk meglepetését, aki egy nagy tál pánkóval és aromás szőlővel lepte meg az Ikafalvi Falu Házban összegyűlt ifjakat. Köszönjük Bardócz Tímea programfelelős, Bartos Brigitta, Csorba Eszter, Fetés Hanna, Dulló Zalán, Zágoni Hunor, és Szilágyi-Nagy Zétény önkéntesek segítségét, valamint a Magyar Kormány által működtetett Bethlen Gábor Alap támogatását, akik lehetővé tették, hogy ez az esemény megvalósuljon.

Ikafalvi Református Egyház Sajtószolgálata