A Pogány-havas Kistérségi Társulás 2016 júniusában a fák kulturális és környezeti jelentőségét népszerűsítette általános iskolákban, Kovászna és Hargita megye területén, a következő településeken: Csíkpálfalva, Csíkkozmás, Vágás, Bögöz, Homoródszentmárton, Homoródszentpál, Ozsdola, Alsócsernáton, Felsőcsernáton.

A projekt célja a művelődés és a természetvédelem összekapcsolása volt egy élménydús iskolai program keretében. A foglalkozásokon résztvevő gyerekeket egy három fordulós vetélkedőre hívta az egyesület. A diákok feladata minél több öreg fa azonosítása a településükön vagy annak közelében, amelyek elnyerhetik a „település fája” címet. Emellett fákkal kapcsolatos, helyi közösségeikben még élő, kulturális vonatkozások (történetek, hiedelmek, legendák, népdalok, szőttesek, képzőművészeti alkotások, hagyományos felhasználási módozatok stb.) gyűjtése, dokumentálása. A vetélkedő a 2016-2017-es tanévben folytatódik a benevezett fák megfigyelésével és az öreg fák értékeivel kapcsolatos kvízzel. A vetélkedő díjazása egy közösségi esemény keretében fog megvalósulni.

Pályázatunk hozzájárul a Románia legszebb fái projekt megvalósításához. A tevékenységeket a Communitas Alapítvány támogatja.