Elmondható, hogy a 2019-es év volt a Turulmadár Ifjúsági iroda elmúlt 12 évéből az egyik legmozgalmasabb év. Jelentősen bővült az egyesületben tevékenykedő önkéntesek száma, valamint Sepsiszentgyörgy határait túlléve, a megye több városában is szerveztünk eseményeket. 2019-ben három állandó programot működtettünk, ezeknek keretében számos esemény valósult meg.
A The Duke of Edinburgh's International Award személyiségfejlesztő program Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovászna városában működik 45 önkéntes mentorral és felvigyázóval. A programhoz 90 fiatal csatlakozott a három városból. Az elmúlt évben egyesületünk megkapta a három évre szóló akkreditációt. Mentoraink három képzésen vettek részt, ugyanakkor már saját képzőink is vannak. Összesen öt, a programot lezáró végső kalandtúrát szerveztünk meg, valamint hét felkészítő túra és egy felkészítő tábor volt a fiatalok számára. A program kiemelkedő eseménye a június 7-i nagyszabású díjátadó gála, ahol 140 meghívott jelenlétében 31 fiatal vehette át a The Duke of Edinburgh's International Award díjat, a zabolai Mikes Kastélyban.
A négy településen működő Berde Mózsa kör 2019-es évben összesen 70 gyerek tevékenykedett 13 önkéntes oktató mellett. Az elmúlt évben a gyerekek különböző tevékenységeken, drámapedagógiai-, kreatív irodalom órán és múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt. Ellátogattak a Bod Péter Megyei Könyvtárba, az Andrei Mureșanu Színházba és az Erdélyi Művészeti Központba, valamint egy kétnapos táborozáson vettek részt.
A Turulmadár fiatal önkéntesei a múlt évben megszervezték a VII. Önkéntes Kupát, VII. Nagy Műveltségi Vetélkedőt, a Kontraszt fotóversenyt és workshopot, valamint részt vettek az egyesületünkhöz kapcsolódó más események szervezésében és előkészítésében is.
2019-ben a szervezet lebonyolította első ifjúsági csereprogramját Learning Together címmel Bikfalván, helyi, litván és magyarországi fiatalokkal. Az ősz folyamán helyi fiatalok részt vettek egy spanyolországi és egy magyarországi mobilitási projekteken is. Ugyanakkor A Turulmadár Ifjúsági Iroda segítségével valósult meg a Perkucigó projekt is. Elkezdtünk egy Izlandi partnerség felépítését és kialakítását, ennek keretében, novemberben izlandi partnerek látogattak el hozzánk. Továbbá egy összerázó találkozó valósult meg Kálnokon az önkéntes csapat számára. Kiadtuk a Városjáró Munkafüzet, amit minden III-IV-V. osztályos tanuló ingyenesen megkap 2020. január folyamán a Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatal jóvoltából. Az tavalyi év költségvetése meghaladta 250 000 lejt, amelynek a 80%-át megyén kívüli forrásokból biztosította a szerveztet.
A 2020-as évben a szervezet fejlesztésére és fenntarthatóságára kívánunk koncentrálni, hogy hosszútávon eleget tudjunk tenni az oktatási nevelési céljainknak. Erre az évre már két nyertes pályázattal büszkélkedhetünk.

Köszönjük önkénteseinknek a befektetett munkát, partnerinknek a segítésséget és támogatóinknak a bizalmat.
2019-év támogatói:
Román Kulturális Alap Igazgatósága, The Duke of Edingburg Award Nemzetközi Alapítvány, Bethlen Gábor Alap, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa, Open Society Alapítvány, Erasmus+, Norvég és EEA Alap, Zarah Moden és a New Fashion készruhagyárak, Wegener Pro Sanitate Alapítvány, Bertis Kft, Ervin Impex Kft, Székely Nemzeti Múzeum, Mikes Alapítvány Zabola, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Művész Mozi, Dubel Rise Fesztival, SIC Feszt- Székelyföldi Szabadegyetem.