A Zöld Nap Egyesület partnerségben a kézdivásárhelyi Sportirodával immár hetedik éve, hogy rendszeresen rendezi meg a Mozgó Délután elnevezésű eseményt, melynek harminchetedik változatára szerdán szeptember 22-én került sor. A rendezvényen készült fotók az egyesület Facebook oldalán megtekinthetőek.

A Helyi Önkormányzat, a Communitas Alapítvány és az Európai Szolidaritási Testület támogatásával rendezett esemény most is elsősorban a kézdiszéki fiatalok bevonására összpontosult, de családoknak szóló programok sokasága színesítette az ingyenes rendezvényt. Alkalmanként a kisgyerekektől a felnőttekig minden korosztály képviselteti magát és kellemesen tölti el a két és fél órát. A szeptemberi Mozgó Délutánon több mint kilencvenen fordultak meg, akik többek között asztaliteniszeztek, szaladtak, mikádóztak, úgrókötelezhettek és a szervezőknek köszönhetően pedig különböző fajátékokat próbáltak ki. Az esemény egyik fénypontja az Európai Mobilitási Hét alkalmával megszervezett Kritikus Tömeg bizonyult. A korábbi évek gyakorlatához híven a kerékpáros felvonulás résztvevői a Kicsid Gábor Sportcsarnok előtti téren regisztráltak, 17 órakor rendőri kísérettel elstartoltak, majd a város főterét és néhány forgalmas utcát érintve tértek vissza az indulás helyére, ahol a regisztrált 41 személy között ajándéktárgyakat sorsoltak ki a szervezők. A bringás demonstráció célja kezdetektől a kerékpáros közlekedés népszerűsítése, amely mint ahogy a világban már számos helyen felismerték, alternatívát jelenthet a gépi erővel működtetett járművekkel szemben, illetve egyféle véleménynyilvánítás a kerékpárosok szempontjait figyelmen kívül hagyó úthálózatok miatt.

Az esemény zárásaként a zöldek egy kisebb műsorral immár tizenharmadik alkalommal csatlakoztak a Nemzetközi Béke Naphoz. Imre Mária Anita, Kerekes Beáta, Budi Babi a Bod Péter Tanítóképző tanulói csodálatos énekekkel emelték az esemény színvonalát, Crivăț Andrea, Füstös Orsolya, Kovács Kamilla és Ráduly Blanka pedig béke napi gondolatokat osztottak meg, felkészítő tanár Kis Emese volt. Ezt követően Ráduly Attila a Zöld Nap egyesület elnöke ismertette az egybegyűltekkel a rendezvény célját és a béke fontosságát. A megmozduláson felolvasásra került az ENSZ főtitkár erre a napra írt üzenete magyar és angol nyelven. Az ENSZ 1981-ben határozta el, hogy bevezetnek egy tematikus ünnepnapot, ez kezdetben minden szeptember harmadik szerdáján kapott helyt, 2002-től viszont rögzítették, s szeptember 21-ben állapodtak meg.

Szerző: Ráduly Attila

Fotó: Davit Mamulyan és Nane Sahakyan