ABÁSFALVI FALUNAPOK - Két napig Abásfalva lesz a világ közepe

Második alkalommal szervez falunapot 2019. augusztus 31-én és szeptember 1-jén az Abásfalváért Kulturális Egyesület Hargita Megye Tanácsa és Homoródszentmárton Község Polgármesteri Hivatala támogatásával. A falunap programjai közt számos értékes hagyományőrző és kulturális értékmentő program található.

Augusztus 31-én reggel 9 órakor főzőversennyel és gyerekeknek szóló kézműves tevékenységgel kezdődik az esemény az abásfalvi Kiss Zoltán kultúrotthon udvarán, amelyet népdal és muzsika színez Fodor Béla Adalbert irányításával, énekelnek a Napkorona népdalkörösök, muzsikálnak 
az abásfalvi hagyományőrző zenészek. Közben a kultúrotthon falain megtekinthető lesz a Homoródmenti Nemzetközi Fotótábor anyagából válogatott kiállítás. A főzőverseny kiértékelését közös ebéd követi.

Délután 5 órakor nyílik meg a Katonáink az első- és a második világháború idején című dokumentumfotókiállítás az Ilona Völgye Közbirtokosság dísztermében. A helyi közösségi gyűjtésből összeállított képek nagyítását és keretezését a Communitas Alapítvány támogatta.
Az eseménysor az abásfalvi tájház látványtervének 
bemutatásával folytatódik a közbirtokosság dísztermében, a vetítéssel egybekötött előadást Márton Ildikó építész tartja.

A helyi unitárius templom előtt népviseleti mustrára és fényképezésre gyűl össze a helyi- és a Nagy Homoród-menti faluhoz kötődő közösség, majd a leendő tájháznál megnyílik az Abásfalvi varrottas párnák című néprajzi kiállítás, ugyanitt az érdeklődők Fábián Kornélia tájházakról készített, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által támogatott dokumentumfilmeket tekinthetik meg.

Este 8:30-kor a kultúrotthonban az abásfalvi gyermekek tánccsoportja csősztáncot mutat be, népviseletük létrehozását Hargita Megye Tanácsa támogatta.

A kulturális programsorozat a székelyudvarhelyi Kékiringó néptánccsoport zenés-táncos bemutatójával és interaktív táncházával zárul, ezt követően hagyományteremtő falunapi bálba várják az abásfalviakat és a faluba látogatókat.

Vasárnap a program ünnepi Istentisztelettel folytatódik az Unitárius templomban, fellép az abásfalvi kórus. A falunapok közös kiértékelővel zárul az unitárius papi laknál. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk Abásfalvára!

Szombat
09:00 Főzőverseny KISSZOLTÁN KULTÚROTTHON UDVARA
10:00 Kézműves foglalkozás gyerekeknek – bútorfestés KULTÚROTTHON UDVARA
10:30 Fodor Béla Adalbert etnomuzikológus irányításával énekelnek a Napkorona népdalkörösök, muzsikálnak az abásfalvi hagyományőrző zenészek KULTÚROTTHON
11:00 A Homoródmenti Nemzetközi Fotótábor anyagából Abásfalvi hétköznapok című fotókiállítás KULTÚROTTHON
13:00 A főzőverseny kiértékelése, közös ebéd KULTÚROTTHON
17:00 Dokumentumfotókiállítás: Katonáink az első- és a második világháború
idején címmel ILONAVÖLGYE KÖZBIRTOKOSSÁG DÍSZTERME
17:20 Az abásfalvi tájház látványtervének
bemutatása KÖZBIRTOKOSSÁG DÍSZTERME
18:00 Népviselet mustra és fotózás UNITÁRIUS TEMPLOM ELŐTTI TÉR
19:30 Abásfalvi varrottas párnák című néprajzi kiállítás megnyitója TÁJHÁZ
20:30 Az abásfalvi gyermekek tánccsoportja: Csősztánc KULTÚROTTHON
21:00 A székelyudvarhelyi Kékiringó néptánccsoport zenés-táncos
bemutatója, interaktív táncház kicsiknek és nagyoknak a Kékiringó
néptánccsoport irányításával KULTÚROTTHON
22:00 Hagyományteremtő falunapi bál KULTÚROTTHON

Vasárnap
11.00 Ünnepi Istentisztelet UNITÁRIUS TEMPLOM
12.00 Az abásfalvi kórus műsora UNITÁRIUS TEMPLOM
13:00 A falunapok közös kiértékelése UNITÁRIUS PAPILAK