A Turul Iroda #childsteps címmel elindította harmadik elnyert projektjét az Active Citizens Fund Románia finanszírozásával. A program célja a civil részvétel támogatása öt Háromszéki településen, állampolgári nevelésre összpontosító akciókkal, valamint egy oktatási kézikönyv kidolgozásával. A 24 hónapos projektben száz, 7-14 éves gyerek és tíz önkéntes pedagógus vesz részt. A gyerekek heti rendszerességgel civil oktatási tevékenységekben részesülnek – közülük 80 fő Nagyajtáról, Középajtáról, Kálnokról és Barótról, 20 pedig Sepsiszentgyörgyről. A tíz önkéntes, a projektcsapattal együtt az öt település 245 helyi lakosát vonja be a rendezvényekbe, amelyek elősegítik a saját közösségeikben való aktív részvételt és a civil társadalom szerepét.



„A #childsteps a Berde Mózsa programunk tevékenységeink teljes újraszervezését jelenti, de egyben fejlesztését is. Az elmúlt időszak, ami a világjárványról szólt, nem tett jót ennek a programnak, de ezt igyekszünk az új projekttel kompenzálni. Figyelembe vegyük az elmúlt évek tapasztalatait, meglátásait, amelyek részben szülőktől, de nagyobb részben oktatoktól érkeztek. A projekt három fontos pillérre épül: az oktatók képzésére valamint, egy tankönyv elkészítésére, gyerekfoglalkozásokra és szervezetfejlesztésre, amellyel az önkéntesek menedzsmentjének fejlesztése a cél. A projektben résztvevő tanítók mind önkéntesek, az ők munkájukat csak képzésekkel és odafigyeléssel tudjuk meghálálni. Egy négy hétvégés képzést tudunk nyújtani számukra, amelynek köszönhetően fejlesztik oktatási tudásukat és képességeiket. Ehhez négy helyi szakmai képző segítségét kérjük. Igény volt egy oktatói kézikönyv megírása is, amely hosszútávon segíti a tanítók munkáját, de szeretnének ezt majd széles körben is bemutatni, más pedagógusok számára is elérhetővé tenni. A gyerekfogalalkozásokban tudunk majd újdonságot behozni, szeretnénk egy jobban megszólítani a szülőket, megvalósítani olyan tevékenységeket, amelyekre eddig is megvolt az igény, de valamilyen okból mindig elmaradt. A projektben összesen 100 gyermeket fogunk bevonni” – emelte ki Furus Levente, a Turul Iroda elnöke.


Szabó Adél-Júlia, a Turul Iroda programvezetője hozzátette: „2012 óta működtetjük a Berde Mózsa kört. A #childstepsnek köszönhetően egy oktatói kiadványt is ki fogunk adni, amelynek célja, hogy segítse az oktatók munkáját, egyfajta útmutatóként szolgáljon számukra. Ennek igénye már többször megfogalmazódott a tanítók részéről. A kiadvány strukturájában egy tanévet fog át, amelyben helyet kapnak a jeles ünnepek, ehhez kapcsolódó tevékenységek, különböző gyakorlatok és feladatok, egy teljes tevékenység lebonyolítása, az elejétől a végéig. A gyerekfogalalkozások keretében a rendszeres heti tevékenységben lehetőség lesz külső oktatók bevonására is, összesen tíz oktatót szeretnénk bekacsolni egy-egy témában, lehetőleg olyanokat, akik alig jutnak el hasonló tevékenységekre. Egyfajta cserekapcsolatot is elindítunk a települések között, ahol egy adott település fogadja a más település gyermekeit egy adott program szerint arra a napra. Cél, hogy a gyerekek megismerjék más települések gyerekeit és azt a települést, ahol az adot program zajlik. Minden helyiségben megvalósul majd egy kisebb önkéntes akció is, ezzel az a cél, hogy az önkéntességre valós nevelés, már kisebb korban elkezdődjön.”


A Turul Iroda felnőtt és fiatal önkéntesekkel is dolgozik a teljeskörű programok megvalósítása érdekében. Az egyesület fiatal önkéntesei többnyire saját ötleteik alapján különböző tevékenységeket szerveznek. A felnőtt önkéntesek pedig főként a #youthfocus program megvalósításában és a Berde Mózsa kör működtetésében vesznek részt, mint mentorok és oktatók. „A felnőtt önkéntesek Sepsiszentgyörgy, Kovászna és Kézdivásárhelyről származnak, jelen pillanatban közel 35 mentorral és 10 gyerekoktatóval állunk kapcsolatban, tehát összesen 45 felnőtt önkéntes csatlakozott a Turulhoz. A felnőtt önkéntesek profilja változó, van aki tanár, van aki rendőr, van aki hegyimentő, van aki mérnök, tanácsadó stb , ami közös bennük, hogy részt akarnak és részt vállalnak a gyerekek és fiatalok nevelésében. Törekszünk évente egy vagy akár több olyan tábort, workshopot is szervezni, ahol az önkéntesek találkoznak, beszélgetnek, ismerkednek, megosztanak egymással tapasztalatokat, így biztosítva egy csapatszellemet. Ahhoz, hogy jól működjön az egyesületen belül az önkéntes menedzsment jelen projekt keretén belül szeretnénk kidolgozni egy belső szabályzatrendszert, ami az önkéntes bekapcsolódásától az önkéntes kiértékelésig magába foglal minden lépést. Ezalatt értjük a szükséges törvényi elvárásoknak megfelelő iratok előkészítését, és ugyanakkor értjük ezalatt azt a munkafolyamatot is, ami alapján majd az önkéntesek visszajelezhetnek, ugyanakkor kiértékelésben részesülnek. Mindez úgy gondoljuk elengedhetetlen, hogy megőrizzük, tovább motiváljuk és fejlesszük az önkéntességet az egyesületnél. Talán ezáltal mások is kedvet kapnak majd önkéntesként jelen lenni egyesületünkben. A teljes önkéntes belső szabályzatrendszer kidolgozásához meghívunk olyan szakértőket is, akik segítenek a sajátos önkéntesmenedzsmenti rendszerünk kidolgozásában” – emelte ki Oláh Katalin, pénzügyi felelős, pályázatíró.


A projektet a Turulmadár Egyesület valósítja meg a Baróti Gaál Mózes Általános Iskolával, a Nagyajtai Kriza János Gimnáziummal és a Középajtai "Benkő József" Általános Iskolaval partnerségben, az Active Citizens Fund Románia támogatásával, a programot Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszírozza az EGT Alapok 2014-2021 által.

A teljes projekt költségvetése 81072,00 Euro, amelynek 7,49 % önrész, vagyis a szervezet hozzájárulása.


Az Active Citizens Fund Románia programól

Az Active Citizens Fund Románia programot az EGT Alapok 2014-2021 finanszírozza. Az Alapok célja a gazdasági és szociális különbségek csökkentése és a 15 kedvezményezett állam és az adományozó államok (Izland, Liechtenstein, Norvégia) közötti kétoldalú kapcsolatok megerősítése. A Program alapkezelője a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány, a Polgár-Társ Alapítvány, a Roma Közösségek Erőforrásközpontja, a PACT Alapítvány és a Frivillighet Norge által alkotott és az FMO (az EGT és Norvég Alapok Finanszírozási Mechanizmusának Irodája) által kinevezett konzorcium. Az Active Citizens Fund Románia célja a civil társadalom és az aktív polgárság megerősítése, valamint a kiszolgáltatott csoportok kapacitásának növelése. A Program 46 000 000 euró összköltségvetéssel a civil társadalmi szektor hosszú távú fenntarthatóságának és kapacitásának fejlesztését célozza, fokozva szerepét a demokratikus részvétel, az aktív polgárság és az emberi jogok előmozdításában, miközben megerősíti az adományozó államokkal, Izlanddal, Liechtensteinnel és Norvégiával fennálló kétoldalú kapcsolatokat. További információ az Active Citizens Fund Romániáról a www.activecitizensfund.ro oldalon található. További információt az EGT és Norvég Alapokról a www.eeagrants.org oldalon talál.



2022. április 13.
Kovács Orsolya