A Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) által kilencedik alkalommal szervezett vetélkedő székelyföldi elődöntőikre került sor, amelyre a helyi szakaszok nyertes diákjai érkeztek. A március 14-én Székelykeresztúron, illetve Kézdivásárhelyen szervezett eseményen közel 100 diák mérkőzött meg egymással a döntőbe jutásért.
A mesefüzet témájára épített feladatok a diákok ügyességét pontozta, valamint az írásbeli feladat a tudásszintjüket volt hivatott felmérni. Mindezeket pedig egy két-három tagból álló zsűri mérte fel, akik a következő személyek voltak:
Székelykeresztúron: Bodor Andrea (óvónő, Kolozsvári Katolikus Óvoda), Sipos István (történelem tanár, Berde Mózes Unitárius Gimnázium), Péter Dániel (önkéntes, Erdélyi Ifjúsági Egyesület)
Kézdivásárhelyen: Bíró Zsuzsanna (segédvezető, kézdivásárhelyi 34-es számú Gábor Áron cserkészcsapat) és Ráduly Attila (elnök, Zöld Nap Egyesület).
A vetélkedő résztvevőit, illetve a kísérő tanárokat és szülőket elsőként Fancsali Barna (elnök, Magyar Ifjúsági Tanács) köszöntötte, a műsort pedig az elődöntők programfelelőse, Fülöp Júlia (elnök, Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet) és Bardócz Csaba (református lelkész, Ikafalva) programfelelős vezette.
A vetélkedő mozgalmas és kreatív feladatai biztosították a jó hangulatot a résztvevők számára. A verseny egyik célja, hogy az Erdély különböző településeiről érkező diákok minél jobban megismerjék egymást és barátságokat kössenek. Az írásbeli feladat után a versenyzők új csapatokba (családokba) szerveződnek és megpróbálják „katonásan” megállni a helyüket, és bejutni a MindentEldöntőbe (a vetélkedő áprilisi döntőjének megnevezése). A próbák az előzetesen kiosztott mesefüzetek tartalmára épülnek, így teremtődik meg az a mesebeli környezet és hangulat, amiben mindez megvalósulhat. A nyertes csapat, valamint az első tíz diák, akik az írásbelin a legnagyobb pontszámot érték el, továbbjutnak a döntőbe, mindemellett ezek a diákok és az első három csapat bejutást nyer a számukra jól ismert Hun Táborba.

A 9. Adj, király, katonát! csoportos ifjúsági vetélkedő elődöntőinek továbbjutó diákjai:
Székelykeresztúr
I. díj – Aranycsirkék csapat: Pakucs Júlia (Vargyas), Szász Zsanett (Siménfalva), Cosmineanu Márk (Segesvár)
II. díj – A mesék 6 alma: Mihály Éva (Kápolnásfalu), Máté Edina (Vargyas), Forgács Viktória (Siménfalva)
III. díj – Aranymadarak: Köllő Emőke (Gyergyócsomafalva), Mircse Katalin (Székelykeresztúr), Kerekes Renáte (Segesvár)

Az írásbelin legnagyobb pontszámot a következő diákok értek el:
1. Sófalvi Júlia – Kőrispatak
2. Székely Bernadett – Homoródszentpál
3. Antal Eszter – Oroszhegy
4. Somodi Ágota – Etéd
5. Pakucs Júlia – Vargyas
6. Kacsó Bence – Székelykeresztúr
7. Papp Zsófia – Kápolnásfalu
8. Hatos Cecilia – Kápolnásfalu
9. Csetri Lehel Csongor – Etéd
10. Mihály Éva – Szentegyháza
Kézdivásárhely
I. díj – A csodapatika csapat: Benedek Attila (Nagyborosnyó), Dombi Anita (Kézdivásárhely), Virág Iringó (Csernáton)
II. díj – Fába szorult Nobel-díjasok csapat: Bartalis Henrietta (Kézdivásárhely), Gáspár Jonatán Dénes (Nagyborosnyó), Tóth László Lóránt (Csíkkozmás)
III. díj – Isten segíts csapat: Márton Andrea (Csíkszereda), Tóth Csongor (Csernáton), Ghiurca Valentin Laurentiu (Külsőrekecsin)

Az írásbelin legjobban teljesítő diákok:
1. Dombi Anita – Kézdivásárhely
2. Márton Andrea – Csíkszereda
3. Balog Katalin – Csíkkozmás
4. Tóth Csongor – Csernáton
5. Fazakas Jolán – Kézdivásárhely
6. Nagy Dávid – Csíkszereda
7. Gergely Dorottya – Sepsiszentgyörgy
8. Szakács Ágnes – Csíkszereda
9. Vizi Nóra – Kézdivásárhely
10. Tusa Lehel – Szörcse

A döntő április 25-én, Kolozsváron kerül megrendezésre a János Zsigmond Unitárius Kollégium tornatermében.
A két helyszínen segítségünkre voltak a Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákjai és Sipos István történelem tanár, valamint a a kézdivásárhelyi 34-es számú Gábor Áron cserkészcsapat és Bíró Zsuzsánna segédvezető, illetve Bardócz Csaba programfelelős. Ezúton is szeretnénk megköszönni segítségüket. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Kolozsvár, 2015. március 17.
MIT-sajtóiroda