2018. június 28. - július 6. között a Zöld Nap Egyesület négy tagja és egy önkéntese egy újabb az Erasmus+ résztámogatásával megvalósult Ifjúsági cserén vettek részt Kecskeméten. A megvalositó magyarországi partnerszervezet a Nyitott Szemmel – a délalföldi régió gyermekeiért – Egyesület, kikkel évek óta szervezetünk megbízható partnerségi viszonyt ápol. Az ificserén készült fotók az egyesület Facebook oldalán tekinthetőek meg.

A nyolc napon át tartó ifjúsági csere ezúttal az aktív állampolgárság témája mentén körvonalazódott, az Active citizenship obligation or right?, azaz Aktív állampolgárság kötelezettség vagy jog? címet viselve. Ahogyan jellemző az Erasmus plusz résztámogatását élvező projektekre az ifjúsági cserén több szervezet képviseltette magát más - más országokból. Így a résztvevő fiataloknak lehetőségük adatott megismerkedni és tapasztalatokat, élményeket váltani, megvitatni Macedóniából, Szlovéniából, Portugáliából, Magyarországról valamint Erdélyből érkező résztvevőkkel is.

A csere első napjai lehetőséget adtak az Erasmus+ program megismerésére, valamint csapatépítő jelleggel bíró tevékenységeken való részvételre, mindezt a nem-formális oktatás pilléreire felépülő eszközök segítségével. A résztvevők különböző csoportmunkákba kapcsolódhattak be, ahol megbeszélték kinek mit jelent az aktív állampolgárság fogalma, milyen jogokkal valamint kötelezettségekkel rendelkeznek ugyanakkor elkészíthettek egy saját ötleten alapuló projekttervezetet is. Az egyik legérdekesebb csapatmunkának a sztereotípiák feldolgozása bizonyult, ahol a résztvevők olyan sztereotípiákkal találhatták szembe magukat, melyek megbeszélése fejlesztő, néha döntő jellegű, szemléletformáló hatással bírt.

Az ifjúsági csere a csoportmunkákon kívül lehetőséget adott az aktív pihenésre, kulturális valamint természeti örökségek meglátogatására is.

A résztvevő fiatalok ezúttal köszönik a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesületnek, a kecskeméti Nyitott Szemmel Egyesületnek a szervezést, valamint a programban való részvétel lehetőségét.

Szerző: Derzsi Eszter

Fotó: Balázs Attila