A rendhagyó tanítási héten, április 18–22. között a csernátoni Haszmann Pál Múzeumba látogató diákcsoportokat a következő múzeumpedagógiai tevékenységekkel várják előzetes egyeztetés alapján. Régi mesterségek nyomában; Élet a kúriákban; „Tudatom, hogy én még jól vagyok..." Írott és tárgyi emlékek az első világháborúból. A foglalkozásokról bővebben érdeklődni, és csoporttal bejelentkezni a 0746 103 796-os telefonszámon lehet április 14-ig.

Régi mesterségek nyomában
Ajánlott korosztály: előkészítő – 12. osztály
A kétórásra tervezett tevékenységen a diákok a székely népi életformával – népi bútorokkal, építkezéssel, lakberendezéssel, népszokásokkal stb. – ismerkedhetnek a skanzenben felépített székely házakban elrejtett feladatok segítségével. Különös hangsúlyt fektetünk a régi, hagyományos mesterségeinkre, mint bútorfestés, fafaragás, fonás-szövés. A foglalkozásnak van gyakorlati része is, ahol apró, hazavihető tárgyat készíthetnek a témához kapcsolódóan.

Élet a kúriákban
Ajánlott korosztály: 5–12. osztály
A múlt század elején még közel félszáz udvarház volt Csernáton község területén, számuk egyötödére apadt napjainkra. Ennek a pusztulásnak elsősorban az államosítás, a ’45 utáni tulajdonjogvesztés, a gazdasági helyzet romlása, a szakszerűtlen javítások, de nem kevésbé az érdektelenség is volt az oka. A sétára induló érdeklődő ma már csak 11 kúriát talál a községben. Ezekkel az épületekkel, a bennük lakó családok életével, életformájával foglalkozunk a kétórásra tervezett foglalkozáson, ahol vetített képes előadással, kúrialátogatással tesszük szemléletessé a bemutatást. A foglalkozás gyakorlati részében címertervezéssel és egyéb érdekességekkel várjuk az érdeklődőket.


„Tudatom, hogy én még jól vagyok…” Írott és tárgyi emlékek az első világháborúból
Ajánlott korosztály: 7–12. osztály
A kétórás foglalkozás alulnézetből világít rá a Nagy Háborúra, első világháborús levelezéseken, naplókon, fényképeken keresztül. A tárlatvezetés után többféle feladatot is megoldhatnak, ilyen a Tábori lap írása vagy a Végelbocsátó-levél rajzolása, színezése.