ART INStITUt + művészeti intézmények, a kortárs művészet szolgálatában álló szervezetek bemutatása eseménysorozat keretében Dabi-Farkas Rita képzőművész, a budapesti LUDWIG MÚZEUM - Kortárs Művészeti Múzeum múzeumpedagógusa az intézmény múzeumpedagógiai tevékenységét és a megértési nehézséggel élőknek szóló, speciális pedagógiai programját mutatja be a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben 2017. október 9-én, hétfőn 15:00 órától. Az általa kidolgozott módszer elnyerte a MúzeumCafé Díjat, 2015-ben.

A 3. MúzeumPont - Múzeumpedagógiai Találkozó, Módszertan: elmélet és tapasztalat című programsorozat keretében, 2017. október 9–10. között létrejött nyilvános esemény. A kétnapos szakmai találkozó tematikusan a múzeumpedagógiai, illetve művészetpedagógiai módszerekhez és ezek empirikus lecsapódásaihoz kapcsolódik, amelynek keretében úgy elméleti, mint gyakorlati irányvonalak, lehetőségek, tapasztalatok konfrontációjának kívánunk felületet biztosítani. A szakmai találkozó célja székelyföldi múzeumpedagógusok éves tapasztalatcseréje, egy-egy módszerük bemutatása, kapcsolódó szakirodalom – szakkönyvek, tanulmányok – ismertetése.

https://www.facebook.com/events/1512729562152651

Dabi-Farkas Rita 2002-ben kezdett el a LUDWIG MÚZEUM – Kortárs Művészeti Múzeum archívumában dolgozni, majd 2005-től már a múzeumpedagógiai csoportban. Azt a feladatot vállalta magára, hogy beavassa egy kiállítás megértésébe azokat is, akiket a hagyományos eszközökkel nem, vagy csak nehezen lehetne közel vinni kortárs alkotásokhoz. Programja arról szól, hogy az épek és a megértési nehézséggel élők együtt vegyenek részt foglalkozásokon, így együttműködve elmosódik a határ közöttük, részben pedig arról, hogy miként lehet a legbonyolultabb, legelvontabb formákat egyszerű asszociációkkal is megértetni és feldolgozni. A múzeumpedagógus által feltett kérdésekre a megértési nehézséggel élők is helytálló válaszokat adnak, a foglalkozás során feldolgozott problémákról releváns, saját műveket hoznak létre.

Dabi-Farkas Rita módszere azt bizonyítja, hogy nincs olyan ember, akit ki lehetne rekeszteni egy kiállítás élvezetéből, a művészet megértéséből.