Hatalmas munka végéhez érkeztek Kézdivásárhelyen, és ennek egyik záró momentumára tegnap délben került sor, amikor átadták az új ülepítőállomást. A szakértők szerint hasonló létesítmény nincs Romániában, de még Kelet-Európában is ritkaságnak számít.

Három évvel ezelőtt nagy beruházás kezdődött el Kézdivásárhelyen, egy európai uniós projekt révén láttak hozzá a víz- és csatornahálózat felújításához, illetve bővítéséhez. Lassan elérkezett az új létesítmények átadásának ideje, elsőként az új, közel 22 millió lejből megépült, modern ülepítőállomásnál ejtettek szalagvágást. Az eseményre a szentkatolnai úton levő új ülepítőnél (a köztudatba „jepuráreként” épült be) került sor, helyi és országos hivatalosságok, az építők, a tervezők és a sajtó képviselői jelenlétében. Hivatalos volt Marius Nică, az Európai Alapokért Felelős Minisztérium tárcavezetője is, aki azonban nem érkezett meg.


Az építő Hidronstrucţii Rt. képviselője, a vezetőtervező, Fejér László Ödön képviselő és Bokor Tibor polgármester mondott rövid beszédet. Ez utóbbi köszönetét fejezte ki a cégnek a profi munkáért, ugyanakkor megköszönte a város lakóinak a türelmet, és elnézést kért mindazokért a kellemetlenségekért, amit a kézdivásárhelyieknek el kellett szenvedniük a nagyméretű, az egész várost építőteleppé változtató munka során. Hozzátette, ez egy olyan megvalósítás, amely mindenkinek csak a javára szolgál, hiszen tisztább lesz az ivóvíz, valamint környezetbarát a természetbe visszakerülő szennyvíz.

A szalagvágás után a jelenlevők a szakmai magyarázatok mellett megtekintették a több tartályrendszerből, számítógép által vezérelt, bonyolult berendezésekből álló új létesítményt. A rendszer fényévekre van a régitől, hiszen csupán a tartályok közvetlen közelében lehetett érezni némi szennyvízszagot. Az ülepítőállomás mechanikus és biológiai úton, illetve UV-fény segítségével semlegesíti a szennyvízben levő környezetromboló anyagokat, és a végtermék szinte kristálytiszta víz, ami visszakerül a természetes körforgásba. A mechanikus berendezés egyedi, hiszen az országban fellelhető hasonló készülékekkel ellentétben, egy milliméter átmérőjű részecskéig képes a szárazanyagot a vízből eltávolítani, míg másutt kb. hat millimétereset. A rendszer 25 ezer lakost képes kiszolgálni.

Forrás kezdi.ro