Kétnyelvű filmek fesztiválja, kulturális couchsurfing, landart alkotásokat összekötő bicikliutak, csűrszállók kialakítása - ez csak néhány a kulturális főváros pályázati ötletházának közel száz eddig beérkezett javaslatából, amelyek sorát 2015. augusztus 24-ig bárki gazdagíthatja. Konkrét programjavaslatot tehet bármely intézmény, civil szervezet, de akár baráti társaságok és magánszemélyek is.

A pályázat gerincét adó programjavaslatok száma nincs előre meghatározva. A kulturális főváros projekt célja, hogy a központi témát, az identitás kérdéskörét, mintegy vörös fonalként használva, egymást kiegészítő, megerősítő, európai kitekintést és széleskörű társadalmi részvételt biztosító, magas minőséget nyújtó, ám nem kizárólag a magas kultúrát képviselő események sorát fűzze egybe. Ezen a programcsomagon keresztül kell az identitás témáját felszínre hozni, a különbözőségek nem értéséből fakadó gátakat leépíteni, illetve szintén a különbözőségekből fakadó sokszínűséget és értékeket kiemelni.

Identitásunk szerves részét képezi épített környezetünk és lakáskultúránk, vallják a fiatal sepsiszentgyörgyi építészek, akik Itt laksz, látod? címmel vándorkiállítás tervet javasoltak az i2021 projekthez. „Kevesen gondolnak bele abba, hogy a kommunizmus ideje alatt mennyire egyforma környezetben nevelkedtünk. Nemcsak lakásunk, de annak berendezése is típustervek alapján készült, mégis minden lakásban ott volt a család egyénisége” – fejtik ki javaslatukat. Ez a kiállítás lehetőséget nyújt arra, hogy jobban megértsük környezetünket és ezáltal önmagunkat is.

A Székelyföldre utazók számára a tájegység látnivalóival kapcsolatban egy, a közúti navigációs rendszerhez hasonló, GPS-alapú szolgáltatást javasolt a Csillagösvény platform kitalálója. A projekt célja online, offline és helyszíni információs anyagokat biztosítani egyaránt helybeliek és turisták számára. Az alkalmazás az autós útvonalak mellett gyalogos, lovas, biciklis és sítúrákat is támogatna. A Csillagösvény platform művészeti alkotásokat is tartalmaz, amelyeket a helyszínekhez kötődően bemutatva kapcsolatot teremt szemlélő, alkotó és helyszín között. A javaslat a táblagépekre, okostelefonra készült átfogó turistatérképek, útvonalak, útikönyvek, információs rendszerek hiányát kívánja pótolni.

Nézőpontok a másságról címmel javasolt projektet egy tusványosi táborozó, aki a fogyatékkal élők körülményeire hívta fel a figyelmet. „Egészséges egyénként is keressük az identitásunkat, de a legnehezebb helyzete a fogyatékkal élőknek van. Ők rejtve maradnak a társadalom számára, pedig itt élnek közöttünk, és arra vágynak, hogy teljes értékű életet élhessenek.” – magyarázta az ötletgazda. A terv célja a fogyatékkal élő személyek életminőségének javítása.

Fontos tudni, hogy a pályázat erejét minden egyes projektötlet növeli, a közösen összeállított tartalom pedig erősíti a cím elnyerésének esélyét. A kezdeményezők arra biztatnak mindenkit, hogy javasoljanak ötleteket, járuljanak hozzá személyesen a pályázat sikeréhez, ugyanakkor kapcsolódjanak be majd a javaslatok megvalósításába is. A projektötleteket augusztus 24-ig lehet feltölteni a www.i2021.ro weboldalra.

A pályázat koordinátorai szerint a személyes találkozások ereje segítette leginkább az ötletek kibontakozását. Június 24-én indult Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa 2021 kezdeményezés Erdély-szintű nyilvános konzultációsorozata azzal a céllal, hogy feltérképezze a régióban élők és a régióhoz kötődők elképzeléseit 2021-re, és ezáltal egy sokszínű, alulról építkező programjavaslat szülessen meg. A szervezők július 1-ig Sepsiszentgyörgyön, valamint a négy partnervárosban – Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Kézdivásárhelyen –, illetve Kolozsváron is találkoztak az érdeklődőkkel, ahol az Európa kulturális főváros címre vonatkozóan tartottak tájékoztató előadásokat és pályázati ötletgyűjtő konzultációkat. A nyár során a legtöbb székelyföldi rendezvényen jelen volt a pályázat csapatának Együtt a huszonEGYért népszerűsítő akciója: játékba hozták a részvevőket az Ezer Székely Leány Napján, a Székely Vágtán, a tusványosi táborozókat a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen, majd a Csíkszeredai Városnapokon, a Székölykök Gyermekfesztiválon, valamint a Sic Feszt Székelyföldi Szabadegyetemen is többszáz érdeklődőt mozgattak meg.

Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázza meg az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet; Csíkszeredával, Gyergyószentmiklóssal, Kézdivásárhellyel, Székelyudvarhellyel közösen, Hargita és Kovászna Megye Tanácsával partnerségben, ugyanakkor a teljes Székelyföld régió intézményeinek, kulturális szereplőinek, természeti adottságainak és erőforrásainak bevonásával állítja össze a kulturális főváros évre szóló pályázatát és annak programkínálatát. A program célja az egyéni és közösségi identitások megértésének elősegítése, a különböző identitások el nem fogadásából adódó feszültségek csökkentése, az egyéni és közösségi szabadság erősítése a művészet és a kultúra közvetítésével.